Studiul arată că, pe lângă faptul că se răspândeşte mai rapid, forma mutantă a coronavirusului poate face oamenii vulnerabili la o a doua infecţie, după o primă confruntare cu boala.

Consecinţele noii tulpini

Una din temerile descoperirii mutaţiei coronavirusului este că vaccinul la ca care lucrează diverse grupuri de experţi s-ar putea să fie ineficient. Cercetarea pentru găsirea unui vaccin s-a bazat în mare parte pe secvenţa genetică a tulpinilor anterioare şi s-ar putea să nu fie eficientă împotriva celei noi.

Mutaţia identificată în noul studiu afectează vârfurile, de acum acum infame ale coronavirusului, aflate pe exteriorul acestuia, care îi permit să intre în celulele respiratorii umane. Deşi studiul nu este, încă, finalizat, autorii au făcut publică descoperirea deoarece cred că este „o nevoie urgentă de avertizare timpurie”, astfel încât vaccinurile şi medicamentele în curs de dezvoltare în întreaga lume să fie eficiente împotriva noii tulpini.

Citeşte şi: Alertă coronavirus: un sindrom rar descoperit la copii

Oriunde a apărut noua tulpină, aceasta a infectat rapid mult mai multe persoane decât tulpinile anterioare provenite din Wuhan, China. Iar, în câteva săptămâni, a devenit singura tulpină din locurile în care a apărut, inclusiv Europa. Şi, spun cercetătorii, dominanţa noii tulpini asupra predecesorilor săi demonstrează că este mai infecţioasă, deşi, exact de ce, nu se ştie încă.

Echipa de cercetători de la Los Alamos, ajutată de oameni de ştiinţă de la diverse universităţi din Anglia, au depistat până acum 14 mutaţii ale noului coronavirus. Liderul echipei de cercetare, Dr. Bette Korber, a scris despre noua descoperire: „Vestea este îngrijorătoare, întrucât vedem o formă mutantă a virusului care se dezvoltă foarte rapid, iar în decursul lunii martie a devenit forma dominantă pandemică”.

„Când virusurile cu această mutaţie intră într-o populaţie, ele încep rapid să preia epidemia locală, astfel încât acestea sunt mai transmisibile,” a adăugat ea, citată de publicaţia Los Angeles Times.

Italia a fost una dintre primele ţări care a avut de-a face cu noua tulpină, în ultima săptămână a lunii februarie, aproape în acelaşi timp în care a apărut tulpina originală. În SUA, New York a fost lovit de virusul original în jurul datei de 15 martie, dar în câteva zile, tulpina mutantă a preluat infecţiile.

Citeşte şi: Noul coronavirus: cât durează recuperarea

Vaccinul, în pericol

Când au început cercetarea pentru găsirea unui vaccin împotriva Covid-19, experţii au spus că îşi pun speranţele pe dovezile iniţiale că virusul este stabil şi nu este probabil să sufere mutaţii aşa cum o face virusul gripal, necesitând un nou vaccin în fiecare an. Acum, descoperirea unei noi tulpini poate întârzia găsirea unui vaccin pentru Covid-19.

Studiul a mai avertizat că, dacă pandemia nu scade pe măsură ce vremea se încălzeşte, virusul ar putea suferi alte noi mutaţii. Iar asta chiar în timp ce organizaţiile de cercetare pregătesc primele tratamente medicale şi vaccinuri împotriva noului coronavirus. Autorii studiului spun că este foarte important ca cei ce lucrează la aceste vaccinuri să ia în considerare noile date, altfel eficacitatea vaccinurilor ar putea fi limitată.