La momentul actual, numărul oamenilor infectaţi cu noul coronavirus a trecut de două milioane, iar cel al persoanelor decedate se apropie de 150.000. Ţările cele mai afectate de Covid-19 sunt SUA, Italia şi Spania.  Tot spre vârful listei se află şi Marea Britanie, Iranul şi Koreea de Sud. În toate aceste ţări, noul coronavirus s-a răspândit fie din cauză că oamenii au fost lăsaţi să se întâlnească cât, cum şi când au vrut, în spaţii publice aglomerate, fie din cauza unei mulţimi mari de oameni adunate într-un singur loc.

Meciul de fotbal care a îngenunchiat Italia

În prezent, în Italia sunt confirmate peste 165.000 de cazuri de Covid-19 şi peste 21.000 de morţi. Aici, tragedia a început în Lombardia, pe 20 februarie, când un bărbat de 38 de ani a juns la spital, unde a fost diagnosticat cu Covid-19. A fost primul caz. Curând, au urmat încă două. Iar apoi, în mai puţin de o lună, Italia a ajuns să depăşească numărul cazurilor din China, ajungând la 9.172 de oameni infectaţi cu noul coronavirus şi 463 de persoane decedate. Ziua cea mai neagră a acelei luni a fost 8 martie, când numărul cazurilor s-a dublat în mai puţin de 24 de ore.

Populaţia îmbătrânită a Italiei şi măsurile luate prea târziu de către autorităţi au fost enumerate printre cauzele principale ale răspândirii atât de înfricoşătoare a noului coronavirus în Italia. Dar totul a pornit de la un alt motiv: un meci de fotbal în Milano. Aproape 40.000 de spectatori au venit pe stadion să-şi suporte echipele preferate, Atalanta (Italia) şi Valencia (Spania). Consecinţele au fost devastatoare iar, din acel moment, virusul a fost de neoprit.

Mai mult, 35% din jucătorii Valenciei s-au infectat atunci cu noul coronavirus, iar cei 2.500 de fani prezenţi la meci au dus virusul în Spania, un alt mare focar de Covid-19 în Europa.

Citeşte şi: Alcoolul nu distruge coronavirusul

Trece şi asta!

În timp ce ţările Asiei şi ale Europei închideau graniţe şi instituiau stări de urgenţă, în SUA viaţa mergea înainte, netulburată de grija pandemiei. Ca urmare, SUA a ajuns ţara cea mai afectată de noul coronavirus, cu peste 640.000 de cazuri şi peste 31.000 de morţi. SUA, ca şi multe ţări din Europa vestică, a fost acuzată că nu a luat nicio măsură preventivă la începutul pandemiei, care ar fi putut reduce drastic numărul victimelor noului coronavirus.

Mai mult, statisticile arată că, în lunile decembrie, ianuarie şi februarie, când pandemia făcea ravagii în Asia şi creştea alarmant în Europa şi în Orientul Mijlociu, 3,4 milioane de oameni au călătorit din alte ţări în SUA, cu avionul. Dintre aceştia, 759,493 au venit din China. La acea vreme, preşedintele Donald Trump declara că nu este cazul ca americanii să-şi facă griji din cauza Covid-19, că virusul „va dispărea ca prin minune”.

Citeşte şi: Ce tratamente se folosesc împotriva noului coronavirus

Consecinţa unei slujbe religioase

La începutul lunii martie, Coreea de Sud se lupta cu cel mai mare focar de Covid-19 din afara Chinei. Pe 2 martie, ţara asiatică avea 3.730 de oameni infectaţi cu noul coronavirus, iar jumătate dintre ei erau membri ai grupului religios creştin Shincheonji. Aceştia fuseseră la o slujbă religioasă în oraşul sud-coreean Daegu.

Mai apoi, autorităţile i-a intervievat pe toţi cei 230,000 de membri ai grupului, iar 9.000 dintre aceştia au raportat că au simptomele tipice Covid-19. Testările făcute ulterior au relevat că 60% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt membri ai grupării Shincheonji.