Le-am auzit cu toţii: noul coronavirus nu este altceva decât o gripă banală, iar politicienii şi guvernele ne mint pentru că au anumite interese; dacă vrei să scapi de Covid-19 bea alcool; dezinfectantele ucid noul coronavirus, deci hai să le folosim şi în organismul uman, nu doar pe suprafeţe; hidroxiclorochina te scapă de covid. Sunt toate păreri, zvonuri, minciuni sfruntate sau adevăruri distorsionate.

Internaţi în stare gravă din cauza teoriei conspiraţiei

Un cuplu din SUA se află în spital, la secţia de terapie intensivă, cu o formă gravă de Covid-19. Brian Lee Hitchens şi soţia lui erau convinşi că noul coronavirus este fie o născocire politică, fie rezultatul tehnologiei 5G. Deşi SUA este ţara cu cel mai mare număr de cazuri de Covid-19 şi de fatalităţi din lume, cei doi nu au dat crezare cifrelor şi nici gravităţii bolii. Pe conturile lor de Facebook şi Twitter scriau că noul coronavirus nu provoacă altceva decât o gripă banală. Aşa că Brian şi-a condus în continuare taxiul, fără nicio măsură de protecţie, ieşea la cumpărături şi se întâlnea cu prieteni fără să poarte mască sau să respecte distanţarea socială.

Până într-o zi când şi el, şi soţia lui s-au simţit brusc foarte rău. Acum sunt amândoi în spital. El abia mai vorbeşte, având ambii plămâni inflamaţi, iar ea este sedată şi intubată, cu şanse minime de supravieţuire. De pe patul de spital, Brian continuă să posteze pe reţelele lui de socializare, însă, de data asta avertizează că noul coronavirus este cât se poate de real şi că teoriile conspiraţioniste ucid. Povestea lui Brian nu este unică. Mii de oameni, inclusiv români, trăiesc aceiaşi dramă.

Otrăviţi de hidroxiclorochină

Zilele trecute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a întrerupt tratamentele cu hidroxiclorochină pentru pacienţii cu Covid-19 deoarece medicamentul s-a dovedit a fi prea periculos pentru inimă. Folosit în special pentru tratarea malariei, hidroxiclorochina a fost încercată prima dată în tratamentul Covid-19 de către medicii chinezi. Medicamentul a fost apoi ridicat în slăvi de către un doctor francez şi popularizat de preşdintele american Donald Trump.

Fără să stea prea mult pe gânduri, mulţi americani, europeni şi asiatici au golit farmaciile de hidroxiclorochină, iar o bună parte au ajuns la spital în stare gravă. A fost şi cazul lui Gary şi Wanda Lenius, un cuplu din Arizona. Cei drept, aceştia au cumpărat o substanţă care suna asemănător cu hidroxiclorochina. În câteva minute după ce au înghiţit substanţa otrăvitoare, ambii soţi au început să aibă ameţeli, febră, să vomite şi să nu mai poată respira. Ajunşi la spital, Wanda a fost salvată, însă pentru Gary nu s-a mai putut face nimic.

În Vietnam, însă, un bărbat a juns la spital în stare gravă după ce a înghiţit hidroxiclorochină. Era roşu, tremura şi nu se putea ţine pe picioare. Doctorii spun că ceea ce l-a salvat de la moarte a fost faptul că a ajuns repede la spital. Iar în Nigeria au fost atât de multe cazuri de otrăvire cu acest medicament, încât a fost nevoie de intervenţia autorităţilor pentru a proteja populaţia.

Hai să bem dezinfectant

Nu demult, toată presa - şi nu numai - a fost şocată şi s-a amuzat copios pe seama declaraţiei preşedintelui Donalt Trump, care a spus că, dacă soluţiile dezinfectante omoară coronavirusul de pe suprafeţe, ar fi bine să le introducem şi în organism. Partea gravă este că mulţi oameni au crezut în spusele preşedintelui şi le-au luat drept indicaţii. În New York, oraşul american cel mai lovit de coronavirus, spitalele au început să aibă tot mai mulţi pacienţi care au înghiţit săpun, detergent pentru rufe sau alte soluţii dezinfectante. Acest lucru nu doar că pune viaţa în pericol imediat, dar are consecinţe grave pe termen lung: poate cauza cancer sau boli gastrointestinale.

O altă informaţie falsă care a circulat despre Covid-19 a fost că boala poate fi vindecată cu alcool. Iar cea mai afectată ţară de acest zvon a fost Iranul. Fiind stat musulman, alcoolul este interzis în Iran, însă piaţa neagră abundă de alcool de proastă calitate, adeseori periculos. Conform autorităţilor, în luna aprilie, când zvonurile că alcoolul ucide virusul erau în floare, 796 de oameni au murit otrăviţi cu alcool, pe care l-au băut pentru a se vindeca de Covid-19. Alţii, inclusiv un băiat de cinci ani, au orbit din această cauză.