Chapati sau pâine indiană

 

 

 

 

 

Ingrediente:

6-7 linguri făină integrală

1 vârf linguriţă sare

120-150 g apă caldă

1 linguriţă ulei

unt topit, pentru uns deasupra

Într-un castron, amestecă faina cu sarea. Toarnă apă, puţin câte puţin, încât să obţii un aluat elastic, dar nu foarte tare. Când aluatul prinde consistenţă, adaugă uleiul şi mai frământă cam un minut. Lasă-l deoparte 10 minute la odihnit.Împarte aluatul în bile egale, apoi întinde-le pe fiecare cu sucitorul. Din cantitatea propusă, vor ieşi aproximativ 6-7 bucăţi. Foiţele trebuie să fie puţin mai groase decât o clătită. Unge tigaia cu o pensulă înmuiată în ulei, apoi prajeşte-le pe ambele părţi până când se rumenesc uşor. După ce sunt gata, le poţi unge cu puţin unt topit.

Mai citeşte şi: 3 deserturi cu brânză, ideale pentru micul dejun

Turte la tigaie ca la bunica

Ingrediente:

700 g făină

25 g drojdie

1 linguriţă sare

1 linguriţă zahăr

2 linguri ulei de măsline

400 ml apă caldă

Pune făina într-un castron mare. Într-un bol, amestecă puţină apă călduţă cu drojdia şi cu zahărul.  Adăugă 1 linguriţă de făină, cât să se formeze o pastă. Lăsă acest amestec să se umfle puţin, 10-15 minute. Formează o adâncitură  în făină şi toarnă amestecul de drojdie crescut.

Amestecă la început cu o lingură de lemn, adăugând treptat apă călduţă şi sarea şi frământă până ce obţii un aluat nelipicios. Când aluatul prinde consistenţă, adaugă uleiul de măsline şi frământă bine. Dacă este prea moale, mai adăugă făină. Acoperă castronul cu un prosop gros şi lăsă-l la dospit pentru o oră.  După ce şi-a dublat volumul, împarte aluatul în bucăţi egale, cam de mărimea unui pumn. Presără făină pe blatul de lucru şi întinde fiecare bucată de aluat cu sucitorul, într-o formă rotundă, astfel încât să încapă în  tigaia aleasă pentru prăjit.  Unge tigaia cu ulei şi prăjeşte turtele pe ambele părţi. Le poţi face mai groase sau mai subţiri, după preferinţă.  

Mai citeşte şi: Cum faci cele mai delicioace gogoşi cu mere şi cu scorţişoară

Turte la tigaie cu iaurt

Ingrediente:

400 g iaurt

1 linguriţă drojdie uscată

1kg  + 100 g făină

400 ml apă

unt topit, pentru uns deasupra

Toarnă iaurtul, la temperatura camerei, într-un castron mare. Adaugă drojdia şi amestecă. Pune făina şi începe să frămânţi. Toarnă apa caldă, puţin câte puţin, şi frământă până când obţii un aluat elastic. Lasă alautul la dospit o oră şi jumătate, într-un loc cald. Împarte aluatul în 7-8 bucăţi şi formează nişte bile. Unge-ţi mâinile cu ulei, ca aluatul să poate fi modelat mai uşor. Întinde cu sucitorul fiecare bilă, cam de 0.5 cm grosime şi 20 cm în diametru. Prăjeşte-le în tigaia unsă cu ulei. Pentru un gust mai fin, unge fiecare turtiţă cu unt.  

Lipii libaneze

Ingrediente:

500 g făină

200 ml apă fierbinte

80 g unt

1 linguriţă praf de copt

1 linguriţă sare

Amestecă făina cu praful de copt, sarea şi untul, până când obţii o compoziţie nisipoasă.  Adaugă jumătate din cantitatea de apă fierbinte peste făină. Amestecă uşor cu o lingură, apoi frământă cu mâinile. Adaugă şi restul de apă şi mai frământă până când obţii un aluat nelipicios. Lasă-l într-un bol acoperit cu prosop, pentru 30 de minute, la odihnit. Împarte aluatul în bucăţi egale. Întinde fiecare lipie, mai subţire. Dacă vrei să obţii o formă perfect rotundă, pune peste foaia întinsă o farfurie şi decupează pe margine cu un cuţit, îndepărtând restul de aluat. Coace lipiile într-o tigaie, fără grăsime, la foc mediu. Întoarce-le pe partea cealaltă când observi bule deasupra. Le poţi întoarce de două-trei ori de pe o parte pe cealaltă până când se rumenesc uşor. Lipiile pot fi umplute cu brânză, cu pui sau cu alte umpluturi, după preferinţă.

Clătite cu apă minerală de post

Ingrediente:

400 g făină

700 ml apă mineral

1 linguriţă sare

3 linguri ulei

Pune toată făina într-un castron. Adăugă, treptat, apă mineral şi amestecă energic cu un tel ca să nu se formeze cocoloaşe. Potriveşte apa, astfel încât să obţii un aluat nu foarte fluid, ca la clătitele obişnuite cu lapte, pentru că se pot rupe.  Când s-a omogenizat făina cu apa, adaugă uleiul, în fir subţire şi amestecă bine, apoi adaugă sarea. Prăjeşte clătitele într-o tigaie unsă cu ulei ( cu o pensulă). Nu le întoarce până când nu se coc bine pe o parte. Punele una peste cealaltă şi acoperă-le cu un capac, astefel încât să devin moi de la aburii formaţi. Le poţi umple cu brânză sărată şi ceapă, cu mozzarella sau cu zacuscă ( pentru variante de post).