Cum să fierbi perfect ouăle: moi, cleioase sau tari

1 shutterstock 1064094089 jpg jpeg

Fiecare are preferinţe când vine vorba de ouă fierte. Unii nu le suportă pe cele moi, în timp ce alţii nici nu vor să audă de ouăle tari. Şi mai mulţi se plâng de faptul că nu nimeresc niciodată consistenţa dorită. E mai simplu decât ai spune ou!

Nu de puţine ori, pe reţelele sociale s-au iscat adevărate dispute despre un lucru banal în bucătărie: ouăle fierte. Aparent banal, căci, se pare, fierberea ouălor le dă unora mai mmulte bătăi de cap decât o sarcină mult mai complicată. Aşa se nasc o  mulţime de întrebări. Ce mărime trebuie să aibă ouăle? Câte minute trebuie fierte? Se pun la fiert direct din frigider sau se lasă la temperatura camerei? Se pun în apă rece sau caldă?

Evident, experienţa îşi va spune cuvântul, la un moment dat, dar, dacă ai încercat de câteva ori să obţii oul fiert perfect şi nu ai reuşit, iată câteva reguli general valabile. Precizăm că este vorba de ouă de mărime medie (M: 55-60 g), aşa cum sunt majoritatea celor din supermarketuri.

Este bine de ştiut că gălbenuşul se întăreşte la o temperatură mai mică decât albuşul (70 grade C faţă de 80 grade C). Deoarece sursa de căldură (apă clocotită) se află în afara oului, oul se găteşte din exterior spre interior.

Astfel, este bine ca ouăle să fie la temperatura camerei când le veţi fierbe (scoase din frigider cu minimum 30 de minute înainte) şi puse direct în apă clocotită sau în apă rece, apoi la foc foarte mare, pentru ca apa să atingă punctul de fierbere rapid.

Imediat ce apa a dat în clocot, daţi focul mic şi cronometraţi pentru a obţine consistenţa dorită.

Moi, cleioase, tari?

Ouă foarte moi (gălbenuşul e lichid, albuşul semisolid): 2 minute

Ouă moi (gălbenuşul e moale, albuşul aproape solid):: 4 minute

Ouă cleioase (gălbenuşul e moale doar în centru, albuşul solid): 5 minute

Ouă tari (gălbenuşul tare, dar gumos): 8 minute

Ouă răscoapte (gălbenuşul e sfărâmicios): 10 minute

Imediat ce a trecut timpul de fierbere, scoateţi ouăle şi puneţi-l în apă foarte rece.

FOTO Shutterstock



Recente

ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg