Cum să fierbi perfect ouăle: moi, cleioase sau tari

1 shutterstock 1064094089 jpg jpeg

Fiecare are preferinţe când vine vorba de ouă fierte. Unii nu le suportă pe cele moi, în timp ce alţii nici nu vor să audă de ouăle tari. Şi mai mulţi se plâng de faptul că nu nimeresc niciodată consistenţa dorită. E mai simplu decât ai spune ou!

Nu de puţine ori, pe reţelele sociale s-au iscat adevărate dispute despre un lucru banal în bucătărie: ouăle fierte. Aparent banal, căci, se pare, fierberea ouălor le dă unora mai mmulte bătăi de cap decât o sarcină mult mai complicată. Aşa se nasc o  mulţime de întrebări. Ce mărime trebuie să aibă ouăle? Câte minute trebuie fierte? Se pun la fiert direct din frigider sau se lasă la temperatura camerei? Se pun în apă rece sau caldă?

Evident, experienţa îşi va spune cuvântul, la un moment dat, dar, dacă ai încercat de câteva ori să obţii oul fiert perfect şi nu ai reuşit, iată câteva reguli general valabile. Precizăm că este vorba de ouă de mărime medie (M: 55-60 g), aşa cum sunt majoritatea celor din supermarketuri.

Este bine de ştiut că gălbenuşul se întăreşte la o temperatură mai mică decât albuşul (70 grade C faţă de 80 grade C). Deoarece sursa de căldură (apă clocotită) se află în afara oului, oul se găteşte din exterior spre interior.

Astfel, este bine ca ouăle să fie la temperatura camerei când le veţi fierbe (scoase din frigider cu minimum 30 de minute înainte) şi puse direct în apă clocotită sau în apă rece, apoi la foc foarte mare, pentru ca apa să atingă punctul de fierbere rapid.

Imediat ce apa a dat în clocot, daţi focul mic şi cronometraţi pentru a obţine consistenţa dorită.

Moi, cleioase, tari?

Ouă foarte moi (gălbenuşul e lichid, albuşul semisolid): 2 minute

Ouă moi (gălbenuşul e moale, albuşul aproape solid):: 4 minute

Ouă cleioase (gălbenuşul e moale doar în centru, albuşul solid): 5 minute

Ouă tari (gălbenuşul tare, dar gumos): 8 minute

Ouă răscoapte (gălbenuşul e sfărâmicios): 10 minute

Imediat ce a trecut timpul de fierbere, scoateţi ouăle şi puneţi-l în apă foarte rece.

FOTO Shutterstock



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg