Cum să slăbeşti fără să te stresezi

1 80659 original jpg jpeg

Într-o cultură care venerează consumul exagerat de orice, menţinerea greutăţii poate fi o provocare continuă. Dacă ai încercat de mai multe ori să slăbeşti şi n-ai reuşit, s-ar putea să crezi că miile de reţete promovate peste tot pur şi simplu nu funcţionează. E foarte adevărat că nu tot ce funcţionează la un corp poate să funcţioneze la un alt corp.

Nu există o soluţie potrivită pentru toată lumea. Nu există ceva cu o mărime universală, care să funcţioneze brici peste tot. Aşa ceva ar fi absurd. Ai nevoie de timp ca să vezi ce dietă ţi se potriveşte. Ai nevoie de răbdare, de perseverenţă şi chiar să experimentezi diverse mâncăruri pe tine. Dacă la unii merge cu număratul caloriilor sau cu alte metode restrictive, alţii se simt mai bine atunci când îşi alcătuiesc ei înşişi meniul şi-şi fac propriul program de slăbit.

Tăierea caloriilor

Unii experţi cred că gestionarea cu succes a greutăţii corporale se poate face într-o ecuaţie simplă: să mănânci mai puţine calorii decât arzi. Sună uşor, dar nu e chiar aşa. Când tai din aportul caloric, poţi să slăbeşti în primele săptămâni, dar pe urmă ceva se schimbă. Poţi să mănânci la fel şi să nu mai slăbeşti. Asta pentru că atunci când slăbeşti, elimini apă şi ţesut mai slab. Apoi metabolismul încetineşte. Trucul pentru o menţinere constantă a greutăţii este să ştii de unde să-ţi iei caloriile. Una e să-ţi 100 de calorii din sirop de fructoză şi alta e să ţi le iei din broccoli. Înlocuieşte alimentele care nu-ţi oferă senzaţia de saţietate cu cele care o fac. Nu mânca niciodată doar aşa, că-ţi vine. Mănâncă doar ca să-ţi potoleşti foamea. Nu apela la alimente de recompensă imediat ce ai pierdut câteva kilograme!

Taie carbohidraţii

Corpul acumulează grăsime după ce consumi carbohidraţi. Am mai vorbit în repetate rânduri despre impactul insulinei asupra creierului şi cum dictează acesta instinctul de a consuma carbohidraţi pentru a se proteja. Carbohidraţii se metabolizează în glucoză. Pentru a-ţi păstra nivelul de zahăr, corpul tău mai întâi arde această glucoză înainte să apeleze la rezerve. Dacă ai o masă bogată în carbohidraţi (paste, pâine, pizza, cartofi prăjiţi), corpul tău produce insulină , pentru a menţine nivelul de glucoză din sânge stabil. Insulina face două lucruri: împiedică celulele adipoase să elibereze grăsime în organism (pentru că prioritatea lui e să ardă glucoza) şi creează mai multe celule adipoase pentru a păstra tot ceea ce corpul tău nu poate să ardă. Rezultatul e că te îngraşi. De vreme ce insulina arde numai carbohidraţi, începe un ciclu vicios şi aşa iar simţi nevoia de carbohidraţi. Poţi să ieşi din acest cerc vicios reducând, încetul cu încetul, aportul de carbohidraţi.

Cele mai multe dintre dietele care se promovează consumul scăzut de carbohidraţi se axează pe proteine şi grăsimi sănătoase, ca şi consumul de legume cu frunze verzi.

Redu grăsimile

Nu toate grăsimile sunt rele, probabil că ştii deja. Grăsimile nesaturate cum sunt avocado, nucile, seminţele, laptele de soia, tofu, peştele gras sunt foarte bune opţiuni alimentare care conferă senzaţia de saţietate pentru mult timp şi te păstrează sănătoasă.

Uită de gustărele şi cronţănele dacă vrei să slăbeşti. Las-o baltă cu gogoşile şi brioşele. Gata!

Adoptă dieta mediteraneană

E foarte bună şi pentru că e aproape de stilul nostru de alimentaţie, şi pentru că e la îndemână, şi pentru că ni se potriveşte mănuşă. Optează pentru salatele, brânză dietetică, stropite cu puţin ulei de măsline şi puţin suc de lămâie, peşte gras, carne slabă.

Controlează-ţi mâncatul emoţional

Nu te mai stresa! (Da, ştim, e aiurea rău, dar pe bune îţi sunem că nimic pe lumea asta nu merită să te stresezi!) Încearcă să faci yoga şi meditaţii sau stai, pur şi simplu într-o cadă cu apă fierbinte.

Rugăciunea e foarte bună pentru calmarea stării de spirit.