Este o zi de căinţă,în care trebuie să nu te laşi atins de supărări şi să renunţi la patimi precum invidia şi lăcomia,considerate adevărate boli ale sufletului. Postul negru trebuie ţinut cu milostenie,ceea ce înseamnă că trebuie să dai de pomană în ziua respectivă.

Abţinerea nu se face doar de la mâncare şi băutură,ci şi de la orice păcat şi răutate. Este o zi în care trebuie să dai dovadă de bunătate şi smerenie,  să nu te superi,să nu te cerţi şi să nu jigneşti pe nimeni. Trebuie să te ţii departe de orice ispită,altfel degeaba mai posteşti,potrivit învăţăturilor duhovnicului Ilarion Argatu (1913-1999).

În postul negru n-ai voie să dormi în timpul zilei

Părintele Argatu spunea,în lucrările sale,că în postul negru nu trebuie să dormi pe timpul zilei, pentru că îl vei bucura pe Satana,care va crede că ai vrut să treci mai uşor peste această zi,ca să nu mai simţi osteneala şi greutatea ei.

În cazul în care îţi simţi organismul slăbit,poţi să iei o bucată de anafură şi să bei puţină apă sfinţită. Dacă o persoană nu poate să ţină postul negru timp de 24 de ore,se poate opri la ora 15.00,18.00 sau 21.00,potrivit învăţăturilor Sfântului Părinte Ilarion Argatu.

Evită să spui că posteşti

Cum postul negru este pentru sufletul tău,nu trebuie să te lauzi cu faptele şi renunţările tale.„Când posteşti închide-te în cămara ta,ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”,spune părintele Ilarion Argatu într-una din scrierile sale duhvniceşti,„Pe treptele suirii către cer“. Dacă aveai mâncare pregătită pentru ziua în care ţii post negru,nu trebuie să o păstrezi ca să o mănânci altădată,ci să o împarţi nevoiaşilor. În această zi,rugăciunile pentru iertarea păcatelor au o putere mai mare.

Cele mai multe persoane ţin postul negru în Vinerea Mare,  care mai este cunoscută drept Vinerea Neagră şi Vinerea Patimilor. Este unsemn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos,care a fost răstignit pentru ierarea păcatelor oamenilor.

Postul negru, o cură de sănătate

Postul negru aduce beneficii şi asupra sănătăţii,fiind o adevărată cură de detoxificare a organismului. Pentru unele persoane,renunţarea la mâncare şi la băutură poate să aibă urmări grave,aşa că nu le este recomandat  femeilor însărcinate,copiilor,vârstnicilor şi celor care au  probleme de sănătate.  Înainte de a ţine post negru,este indicat să ceri sfatul medicului.

INFO despre postul negru

Postul negru începe la ora 18.00 în ziua anterioară şi ţine până a doua zi,la miezul nopţii.

Ştiai că...

....Brazilia este ţara cu cei mai muţi catolici din America Latină,şi anume 150 de milioane,în timp ce în Europa primul loc aparţine Italiei,cu aproximativ 57 de milioane de persoane?

...poetul Mihai Eminescu a numit Mănăstirea Putna „Ierusalimul Neamului Românesc“?

...în Vinerea Mare,zi de post negru,nu se seamănă,nu se ară şi nu se sădesc pomi,pentru că aceştia nu vor fi roditori?