Curiozităţi despre strănut. De ce nu putem strănuta niciodată cu ochii deschişi

1 shutterstock 1054239530 jpg jpeg

Strănutăm aproape zilnic, iar acest reflex al organismului pare atât de banal, încât nu-i dăm nicio importanţă. De cele mai multe ori, strănutul este un răspuns la un factor iritant al căilor nazale, dar putem strănuta şi în lipsa prezenţei unor alergeni. În spatele banalului strănut, sunt lucruri mai puţin cunoscute.

Strănutul este act complex de expulzare a aerului şi implică nasul, gâtul, pieptul, diafragma şi abdomenul. Este un proces de curăţire a căilor respiratorii, ca reacţie la pătrunderea unor particule iritante sau a unor agenţi alergeni. Strănutul poate fi provocat de aerul umed sau rece, inspirarea gazelor toxice sau a fumului, de praf, polen sau de substanţe iritante precum cele din piper sau ardei iute.

Conform unei estimări din secolul trecut, strănutul ar fi avut o viteză de 100 de metri pe secundă, însă studii recente au arătat că este o exagerare. De fapt, particulele eliminate prin strănut pot atinge viteza de 4,5 metri pe secundă, iar un singur strănut poate produce până la 40.000 de picături.

Inima nu se opreşte când strănutăm

Forţa unui strănut poate schimba ritmul bătăilor inimii, încetinindu-l. Dar, contrar unui mit care circulă, inima nu se opreşte atunci când strănutăm.

Este imposibil să ţii ochii deschişi în timp ce strănuţi. Când creierul primeşte semnalul de strănut, va transmite ochilor semnalul să se închidă. Nu putem controla asta, este un gest reflex.

Încercarea de a ne abţine poate să ne afecteze fizic. Nu s-au raportat multe cazuri, dar au existat situaţii în care abţinerea a provocat spargrea unor vase de sânge din ochi sau din creiere, precum şi ruperea timpanelor.

Nu putem strănuta în timpul somnului

Nu putem strănuta în timpul somnului. Când dormim, nervii care ne determină să strănutăm sunt şi ei într-o stare latentă. 

În unele culturi, există superstiţii potrivit cărora, în timpul strănutului, omul devine foarte vulnerabil, astfel încât sufletul l-ar putea părăsi ieşind pe gură sau în el ar intra ghinionul sau boala, de aceea se acoperă gura. De fapt, prin strănut sunt eliminaţi şi agenţi patogeni, mai ales în cazul celor cu boli ale aparatului respirator, astfel că e indicat să se acopere gura cu o batistă.

FOTO Shutterstock