Suntem diferiţi şi când vine vorba de grupele de sânge. Această diferenţă este reprezentată de antigene (localizate la suprafaţa proteinelor celulelor roşii) şi de anticorpi (prezenţi în plasmă), care se regăsesc în diferite combinaţii, ce stau la baza grupelor sangvine, pe care le moştenim de la părinţi.

Există peste 20 de sisteme de grupe de sânge, cele mai cunoscute fiind  cele ale sistemului OAB şi ale sistemului Rhesus.

Sistemul OAB cuprinde 4 grupe de sânge: O (sau I), A (sau II), B (sau III) şi AB (sau IV). La cei cu grupa A, există, la nivelul globulelor roşii antigene A (precum şi anticorpi anti-B), iar cei cu grupa B au antigene B (şi anticorpi anti-A). La cei cu grupa AB, există antigene A şi B (nu şi anticorpi anti-A şi nici anti-B), în vreme ce la persoanele cu grupa 0, nu există antigene A sau B, dar există anticorpi anti-A sau anti-B în plasmă.

În cazul incompatibilităţii, anticorpii anti-A şi anti-B ai primitorului produc distrugerea rapidă (hemoliză) a globulelor roşii transfuzate.