De ce e altfel Papa Francisc

1 64148 original jpg jpeg

Se află la cârma Bisericii Romano-Catolice de doi ani şi acţiunile sale i-au adus aprecierea în toată lumea. De la alegerea sa, Papa Francisc a căutat să încurajeze oamenii de pretutindeni să pună accent pe grija pentru cei săraci şi marginalizaţi.

La 13 martie 2013,sute de mii de oameni au aşteptat în Piaţa Sfântului Petru din Roma,Italia,alegerea unui nou conducător al Bisericii Romano-Catolice. După o noapte rece şi ploioasă,aşteptarea a luat sfârşit în jurul orei 18.00 (ora României),când a fost văzut fum alb ieşind pe hornul Capelei Sixtine şi cei prezenţi au strigat „Habemus Papam!“,adică „Avem un Papă!“.

Din acea seară,cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a devenit Papa Francisc. El şi-a ales numele în cinstea Sfântului Francisc de Assisi,un slujitor al sărmanilor şi al nevoiaşilor.

Bulină:Pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice,noul Papă provine din „partea cea mai inegală a lumii“,cum a numit el însuşi America Latină.

Primul Suveran Pontif de origine sud-americană

Pe numele său de botez Jorge Mario Bergolio,Papa Francisc s-a născut în Flores,o suburbie din Buenos Aires,la 17 decembrie 1936. La 19 ani,a urmat cursurile unui seminar local din oraşul natal,iar în 1957,s-a alăturat Iezuiţilor (ordin religios al Bisericii Catolice). La 13 decembrie 1969,după terminarea studiilor teologice,a fost hirotonit preot. În 1992,el a devenit episcop auxiliar de Buenos Aires,iar în 1998 Arhiepiscop. În 2001,Bergolio a fost promovat cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea.

Duce o viaţă modestă

Cu ochii blajini şi o modestie care i se poate citi pe chip,Papa Francisc nu şi-a ales întâmplător acest nume. A renunţat la multe privilegii,preocupându-se de o Biserică care,după cum a afirmat în nenumărate rânduri,„pare să aibă grijă mai mult de preoţii săi decât de oamenii ei“. Spre deosebire de predecesorii lui,locuieşte într-un apartament simplu,destinat preoţilor veniţi în vizită la Vatican,în loc să stea la Palatul Arhiepiscopal,şi îşi găteşte singur masa.

Mai mult,în primul său act public ca Pontif,Suveranul a încălcat tradiţia şi le-a cerut celor aproximativ 150.000 de oameni aflaţi în Piaţa Sfântul Petru să se roage pentru el,în loc să binecuvânteze mulţimea. În plus,a înlocuit papamobilul,celebra maşină cu care s-au plimbat Papa Benedict şi Papa Ioan Paul al II-lea,cu un automobil Renault. Vechi de 30 de ani,autovehiculul i-a fost dăruit de un preot italian.

Ajutorul sărmanilor

Papa Francisc a declarat în nenumărate rânduri că prioritatea Bisericii este să-i ajute pe săraci. Astfel,de ziua lui,a chemat 200 de persoane fără adăpost din Roma şi a luat împreună cu ele micul dejun. S-a implicat în numeroase acţiuni umanitare şi a iniţiat programe de ajutorare a celor care trăiesc pe străzi,marginalizaţi şi defavorizaţi.

Se implică în dialogul dintre religii

Papa Francisc consideră că un rol important al Bisericii Catolice îl reprezintă îmbunătăţirea comunicării între diferite culte religioase. De aceea,face vizite în toată lumea pentru a discuta cu alţi lideri religioşi,în vederea realizării de punţi de legătură cu creştini de diferite confesiuni.

Pledează pentru pace în lume

Acţiunile Papei nu se limitează doar la rezolvarea greutăţilor cu care se confruntă Biserica Catolică. El este un participant activ în problemele diplomatice pe plan internaţional. În predicile sale,a condamnat conflictul armat din Siria,Ucraina şi Nigeria şi a avut un rol crucial în reluarea discuţiilor directe dintre SUA şi Cuba.

Mai mult,Papa Francisc îi îndeamnă pe credincioşi să spere la o lume mai bună şi să poarte grija celorlalţi. „Adevărata pace nu este un echilibru între forţele aflate în opoziţie. Pacea este o obligaţie permanentă şi este mult mai complexă. Războaiele încheie şi rănesc foarte multe vieţi“,spune Pontiful.

Din cugetările sale

Papa Francisc susţine că internetul este un „dar de la Dumnezeu“. Cu toate acestea,el îndeamnă la precauţie:„Dorinţa de conectivitate digitală poate avea ca efect izolarea noastră de prieteni şi familie“.

Ştiai că...

... Papa Francisc este un exemplu de mărinimie? Într-o zi,pe când se afla în Piaţa Sfântul Petru,Pontiful s-a oprit să binecuvânteze un om desfigurat din cauza unei boli genetice. El l-a sărutat şi îmbrăţişat pe bărbatul acoperit de tumori neuronale.

Citat

„Permite-i lui Iisus să facă parte din viaţa ta şi lasă în urmă egoismul şi indiferenţa.“