7 aliaţi contra colesterolului „rău“

1 shutterstock 1684422289 jpg jpeg

Persoanele a căror alimentaţie cuprinde mai degrabă cereale integrale, fructe şi legume nu au probleme cu colesterolul, arată studiile. Aşa că dacă te confrunţi cu un nivel crescut al colesterolului „rău“, ar trebui să incluzi aceste alimente zilnic în meniul tău.

1. Legumele bogate în proteine şi fibre

Persoanele a căror alimentaţie cuprinde mai degrabă cereale integrale, fructe şi legume nu au probleme cu colesterolul, arată studiile. Aşa că dacă te confrunţi cu un nivel crescut al colesterolului „rău“, ar trebui să incluzi aceste alimente zilnic în meniul tău. Mănâncă porumb dulce, ceapă, usturoi, fasole şi mazăre. Acestea  conţin  fibre  care favorizează tranzitul intestinal şi împiedică creşterea nivelului  colesterolului. Şi morcovii consumaţi zilnic pot reduce colesterolul cu densitate scăzută (LDL).

2. Pâinea bogată în fibre

Dacă simţi nevoia să consumi pâine, este de preferat să alegi pâinea integrală, cea de secară sau pâinea cu multicereale. Secara, de exemplu, conţine aproape de  trei ori mai multe fibre solubile decât grâul, contribuind la reglarea nivelului de  colesterol. Atenţie, pâinea de secară din comerţ poate conţine făină de secară rafinată şi de grâu, care nu sunt la fel de bogate în fibre şi nu oferă aceleaşi avantaje ca făina de secară integrală! Deci, verifică eticheta şi greutatea. Adevărata pâine de secară este grea şi densă, spre deosebire de pâinea obişnuită.

Citeşte şi: Urzicile, aliatele siluetei suple

3. Terciul de ovăz şi preparatele de soia

Încearcă şi terci de cereale cu tărâţe de ovăz sau de orez, tofu şi produse din soia. Ovăzul scade nivelul colesterolului „rău“ datorită fibrelor solubile din compoziţia lui. Soia este bună pentru inimă, deoarece este bogată în grăsimi bune, fibre şi steroli, compuşi care scad nivelul colesterolului „rău“.

4. Grăsimile bune din uleiuri

Consumă ulei de măsline, de rapiţă, de şofrănel, de floarea-soarelui sau ulei de soia. Grăsimile bune favorizează sănătatea inimii. De exemplu, înlocuind un burger cu brânză şi cu carne, cu salate în care ai pus unul dintre aceste uleiuri, poţi reduce nivelul colesterolului rău (LDL) fără a-l modifica pe cel al colesterolului bun (HDL).

Citeşte şi: Epigenetica, ştiinţa de a trăi bine

5. Fructele proaspete şi uscate, zilnic

Alege fructe proaspete de sezon precum căpşunile, portocalele, merele, perele, bananele, dar şi fructe uscate cum ar fi caisele, smochinele şi prunele. Conţinutul lor ridicat de fibre va scădea nivelul colesterolului „rău“.

6. Nucile şi seminţele, altă sursă de grăsimi bune

Mănâncă zilnic migdale, nuci, arahide, seminţe, cum sunt cele de susan şi cele de floarea-soarelui. Câteva mâini de nuci în fiecare săptămână sunt suficiente pentru a reduce riscul de boli de inimă cu 25%.

7. Peştii cu conţinut mare de Omega-3

Două-trei porţii de somon, de sardine sau de păstrăvi pe săptămână au fost asociate cu o reducere a atacurilor de cord şi a celor cerebrale, datorită acizilor graşi Omega-3. Pe lângă scăderea nivelului de colesterol, aceştia împiedică formarea cheagurilor de sânge şi pot schimba modul în care ficatul metabolizează alte lipide.

Sfatul Specialistului: Andreea Perchick, nutriţionist, Andreea Nutrition Center

Din ce în ce în ce mai multe persoane au niveluri mărite de colesterol LDL „rău“  şi niveluri scăzute de colesterol HDL „bun“. Urmând un mod de viaţă sănătos, puteţi asigura un echilibru între cele două tipuri de colesterol, reducând riscul bolilor cardiovasculare şi al accidentelor vasculare.

Iată câteva recomandări: usturoiul are proprietăţi de scădere a nivelurilor colesterolului „rău“ şi a trigliceridelor, protejând organismul de bolile  cardiovasculare. Studiile arată că licopenul din roşii inhibă producţia de LDL şi contribuie la curăţarea vaselor de sânge de depunerile de celule grase.  Cunoscută ca „prieten al ficatului“, anghinarea limitează stocarea grăsimilor în  ficat, reduce nivelul de trigliceride şi de colesterol „rău“ din sânge. Şi afinele ajută la reducerea nivelului de LDL.Recente

Persoana toxica dependenta de drama  Sursa foto shutterstock 641808046 jpg
Interviu jpg
jobul viitorului jpg
Paralizie in somn jpg
Zambet jpg
Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg
Test jpg
print 3d  Shutterstock jpg
Ce spune despre tine culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1981034735 jpg