Urzica este o plantă valoroasă în alimentaţie datorită conţinutului bogat în fier, calciu, magneziu, proteine şi vitamine (A, B, C, E, K) şi poate fi consumată sub formă de piureuri, supe, ciorbe, sosuri şi ceaiuri, preparându-se prin fierbere, la fel ca spanacul. O porţie de urzici de 100 g asigură organismului circa 1,7 mg de fier, adică 23% din doza zilnică recomandată bărbaţilor şi 13% din doza recomandată femeilor.

Consumând zilnic preparate pe bază de urzici, poţi slăbi până la cinci kilograme într-o săptămână, pentru că urzicile au efect depurativ şi ajută la reducerea nivelul de sodiu din organism şi la combaterea retenţiei de apă. În plus, substanţele nutritive pe care le găseşti din plin în această plantă te ajută să inhibi senzaţia de foame şi să nu te simţi slăbită. Pe lângă urzici, adaugă în alimentaţia ta ceapa şi usturoiul verde, salata verde, spanacul, loboda şi ridichile. Aceste alimente specifice primăverii îţi completează necesarul de antioxidanţi, de proteine, fibre şi de potasiu, excelente pentru o dietă sănătoasă şi eficientă.

Citeşte şi: Ce este verde şi îmbunătăţeşte puterea de concentrare? Avocado!

Propuneri de meniu zilnic

Varianta 1:

Mic dejun: pâine prăjită cu avocado, un ou fiert şi un ceai de urzici

Prânz: supă-cremă de urzici şi piept de pui la grătar cu salată verde şi ridichi

Cină: soté de urzici cu usturoi

Varianta 2:

Mic dejun: ceai de urzici, cereale integrale şi o banană

Prânz: Supă de urzici şi o friptură de vită la grătar cu legume verzi

Cină: Ruladă cu umplutură de urzici şi de ciuperci, ceai de urzici

Varianta 3:

Mic dejun: omletă cu roşii, brânză, avocado şi o felie de pâine integrală

Prânz: soté de urzici cu un ou poşat şi friptură de curcan

Cină: pâine prăjită cu brânză de vaci, ceapă verde şi ridichi

Sfatul specialistului: Cornel Moa, specialist sportiv & nutriţie

Primăvara avem nevoie să ne energizăm şi să aducem în alimentaţie plante care au rolul de a alcaliniza şi de a detoxifia organismul, cum ar fi urzicile şi spanacul. Urzicile sunt bogate în vitaminele K, C, A şi B2, calciu, fier şi magneziu. Ele au rol vitaminizant, energizant, combat stările de oboseală, întăresc sistemul imunitar, au proprietăţi antiinflamatorii, ajută la detoxifierea organismului şi au proprietăţi benefice pentru sănătatea ochilor şi a pielii.