Aşa îngrijeşti urechile! Măsuri corecte de igienă

1 ingrjire ureche jpg jpeg

Am fi tentaţi să credem că beţişoarele speciale ne uşurează mult curăţarea urechilor. Folosirea acestora nu este însă un obicei sănătos, spun medicii. Şi totuşi, cum îngrijim corect urechile?

Unele problemele de auz pot fi cauzate de lipsa igienei sau de îngrijirea incorectă a urechilor. Iată de ce este atât de important să avem grijă ce produse folosim pentru acest lucru. 

Urechea este un organ complex, fiind alcătuită din trei părţi: urechea externă, cea medie şi cea internă. Fiecare dintre aceste părţi joacă un rol important în procesul transformării undelor sonore în impulsuri nervoase care sunt apoi transmise creierului.

Cerumenul are rol protector

Cerumenul sau ceara, de care vrem să „scăpăm” atât de mult, este o substanţă fiziologică, iar în componenţa ei intră apă, minerale, lipide, colesterol şi proteine. Această substanţă galbenă vâscoasă este produsă de glandele ceruminoase aflate la intrarea în conductul auditiv extern şi conferă protecţie urechii. Având rol de menţinere a pH-ului normal la acest nivel, cerumenul curăţă mecanic urechea, elimină celulele moarte, facilitează trecerea undelor sonore, împiedică pătrunderea agenţilor patogeni la nivelul canalului auditiv, având acţiune antibacteriană şi prevenind infecţii precum otitele. Atunci când „curge”, ceara elimină odată cu ea toate impurităţile care se acumulează în ureche. În unele cazuri însă, ceara poate rămâne în conduct, uscându-se şi formând o pojghiţă. Atunci când introducem beţişoarele de urechi, împingem şi mai mult această acumulare de ceară.

Atenţie la dopuri!

Ceara devine o problemă atunci când glandele ceruminoase o secretă în exces. În acest caz, apar aşa-zisele dopuri de ceară, formate din substanţă solidă înărită, care blochează canalul auditiv, slăbind auzul. Apariţia acestora necesită un consult de specialitate. Astfel, medicul ORL scoate aceste dopuri prin procedee precum spălături auriculare sau prin aspiraţii. Există în farmacii soluţii speciale care înmoaie dopurile de ceară, ceea ce ajută la eliminarea lor. 

Beţişoarele pot produce infecţii

Medicii nu recomandă folosirea beţişoarelor pentru curăţarea urechilor. În afara faptului că împing cerumenul în loc să îl elimine, beţişoarele pot favoriza apariţia unor infecţii. „Nu este indicat să ne ştergem cu beţişoare în urechi, deoarece acestea nu sunt sterile şi atunci putem face otite externe sau otomicoze”, atrage atenţia medicul specialist ORL Cezara Danciu de la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti.

Un alt risc al beţişoarelor este atingerea timpanului, cu repercusiuni asupra auzului. Cel mult, beţişoarele pot fi folosite doar pentru curăţarea părţii externe a urechii (pavilionul şi intrarea în canalul auditiv). În niciun caz, nu folosi produse ascuţite precum scobitorile sau agrafele.

Ce este bine să faci

Pentru curăţarea pavilionului urechii putem folosi apă şi săpun, în timpul duşului. Atenţie! Apa nu trebuie să pătrundă în ureche, din cauza riscului de apariţie a micozelor, din cauza umezelii. Ne ştergem apoi cu un colţ de prosop, atât cât ajunge acesta în ureche, fără a se împinge prea mult.

În cazul copiilor mici, urechile trebuie curăţate doar cu un prosop umed, fără a se introduce beţişoare sau degetul, din cauza pericolului mai mare de rănire a timpanului. Pentru igiena urechii se mai pot folosi soluţii speciale (cum sunt cele pe bază de apă de mare, bicarbonat de sodiu sau oligoelemente), care se aplică de două-trei ori pe săptămână.



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg