Aşa îngrijeşti urechile! Măsuri corecte de igienă

1 ingrjire ureche jpg jpeg

Am fi tentaţi să credem că beţişoarele speciale ne uşurează mult curăţarea urechilor. Folosirea acestora nu este însă un obicei sănătos, spun medicii. Şi totuşi, cum îngrijim corect urechile?

Unele problemele de auz pot fi cauzate de lipsa igienei sau de îngrijirea incorectă a urechilor. Iată de ce este atât de important să avem grijă ce produse folosim pentru acest lucru. 

Urechea este un organ complex, fiind alcătuită din trei părţi: urechea externă, cea medie şi cea internă. Fiecare dintre aceste părţi joacă un rol important în procesul transformării undelor sonore în impulsuri nervoase care sunt apoi transmise creierului.

Cerumenul are rol protector

Cerumenul sau ceara, de care vrem să „scăpăm” atât de mult, este o substanţă fiziologică, iar în componenţa ei intră apă, minerale, lipide, colesterol şi proteine. Această substanţă galbenă vâscoasă este produsă de glandele ceruminoase aflate la intrarea în conductul auditiv extern şi conferă protecţie urechii. Având rol de menţinere a pH-ului normal la acest nivel, cerumenul curăţă mecanic urechea, elimină celulele moarte, facilitează trecerea undelor sonore, împiedică pătrunderea agenţilor patogeni la nivelul canalului auditiv, având acţiune antibacteriană şi prevenind infecţii precum otitele. Atunci când „curge”, ceara elimină odată cu ea toate impurităţile care se acumulează în ureche. În unele cazuri însă, ceara poate rămâne în conduct, uscându-se şi formând o pojghiţă. Atunci când introducem beţişoarele de urechi, împingem şi mai mult această acumulare de ceară.

Atenţie la dopuri!

Ceara devine o problemă atunci când glandele ceruminoase o secretă în exces. În acest caz, apar aşa-zisele dopuri de ceară, formate din substanţă solidă înărită, care blochează canalul auditiv, slăbind auzul. Apariţia acestora necesită un consult de specialitate. Astfel, medicul ORL scoate aceste dopuri prin procedee precum spălături auriculare sau prin aspiraţii. Există în farmacii soluţii speciale care înmoaie dopurile de ceară, ceea ce ajută la eliminarea lor. 

Beţişoarele pot produce infecţii

Medicii nu recomandă folosirea beţişoarelor pentru curăţarea urechilor. În afara faptului că împing cerumenul în loc să îl elimine, beţişoarele pot favoriza apariţia unor infecţii. „Nu este indicat să ne ştergem cu beţişoare în urechi, deoarece acestea nu sunt sterile şi atunci putem face otite externe sau otomicoze”, atrage atenţia medicul specialist ORL Cezara Danciu de la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti.

Un alt risc al beţişoarelor este atingerea timpanului, cu repercusiuni asupra auzului. Cel mult, beţişoarele pot fi folosite doar pentru curăţarea părţii externe a urechii (pavilionul şi intrarea în canalul auditiv). În niciun caz, nu folosi produse ascuţite precum scobitorile sau agrafele.

Ce este bine să faci

Pentru curăţarea pavilionului urechii putem folosi apă şi săpun, în timpul duşului. Atenţie! Apa nu trebuie să pătrundă în ureche, din cauza riscului de apariţie a micozelor, din cauza umezelii. Ne ştergem apoi cu un colţ de prosop, atât cât ajunge acesta în ureche, fără a se împinge prea mult.

În cazul copiilor mici, urechile trebuie curăţate doar cu un prosop umed, fără a se introduce beţişoare sau degetul, din cauza pericolului mai mare de rănire a timpanului. Pentru igiena urechii se mai pot folosi soluţii speciale (cum sunt cele pe bază de apă de mare, bicarbonat de sodiu sau oligoelemente), care se aplică de două-trei ori pe săptămână.Recente

SPAM jpg
intalnire romantica jpg
Emoticoane jpg
inselat jpg
nevoia de control   volan   shutterstock 2011393733 jpg
Frica jpg
angajare   interviu   hr process gb5e304e4d 1280 png
Excentric jpg
Narcisist jpg
Top 6 greseli de management care duc angajatii mai aproape de burnout jpg
femeie cu catel jpg
OK Manastirea Humor 523823332 jpg
lider familie shutterstock 1256373445 jpg
echilibru jpg
Longevitate jpg
Fericire jpg
multe obiecte   colectionare compulsiva   shutterstock 1742622026 jpg
Frica jpg
cuplu film shutterstock 695805913 jpg
Apel necunoscut jpg