„Bufnițele de noapte‟, mai inteligente decât cei care se trezesc devreme?

Probabil ai auzit de zicala „Cine se trezește de dimineață, departe ajunge‟, dar un nou studiu ar putea să schimbe această percepție. Dacă ești activă seara și nu te grăbești să te trezești devreme, creierul tău ar putea funcționa mai bine decât al celor care se ridică din pat cu noaptea-n cap. Iată ce au descoperit cercetătorii!

image

Un studiu recent, scrie www.dailymail.co.uk, arată că oamenii care se simt energici seara, cunoscuți ca „bufnițe de noapte‟, ar putea avea o performanță cognitivă mai bună decât cei care preferă să se trezească devreme, așa-numitele „ciocârlii de dimineață‟. Exemplele includ personalități celebre ca Barack Obama, Winston Churchill și Robbie Williams, cunoscute pentru obiceiul de a lucra până târziu. Cercetătorii de la Imperial College London au descoperit că aceste persoane tind să aibă rezultate superioare la teste de inteligență, memorie și raționament.

Tiparul de somn influențează modul cum funcționează creierul

Cercetătorii au analizat datele din UK Biobank, o bază de date amplă, pentru a explora legăturile dintre durata somnului, calitatea acestuia și cronotipul fiecărei persoane – adică preferința pentru a fi activ fie dimineața, fie seara. Aproximativ 27.000 de oameni au fost evaluați, iar rezultatele au oferit o perspectivă clară asupra modului în care tiparele de somn influențează funcționarea creierului.

Bufnițele de noapte, o surpriză cognitivă?

Conform studiului publicat în BMJ Public Health, persoanele care dorm între șapte și nouă ore pe noapte obțin cele mai bune rezultate la testele cognitive. Mai mult decât atât, cei care au un cronotip de seară sau intermediar se descurcă mai bine decât cei care sunt matinali.

Citește și: Cum să devii o persoană matinală

Dr. Raha West, autoarea principală a studiului, explică faptul că persoanele mai active seara tind să aibă o funcție cognitivă superioară. Acest lucru arată că preferințele noastre de somn pot influența direct modul în care gândim și ne concentrăm. Cu toate acestea, experții avertizează că este esențial să nu exagerăm cu somnul – fie prea puțin, fie prea mult poate afecta sănătatea creierului.

Profesorul Daqing Ma, co-autor al studiului, subliniază importanța unui somn de calitate pentru a menține creierul sănătos și pentru a-i optimiza performanța. Gestionarea corectă a tiparelor de somn poate fi cheia pentru a-ți menține creierul în formă maximă. 

„Trezitul devreme‟, un mit?

În ciuda acestor descoperiri, unii experți rămân sceptici. Profesorul Roi Cohen Kadosh, specialist în neuroștiințe cognitive, subliniază că, deși studiul este bine realizat, nu demonstrează o legătură cauzală între somn și performanța cognitivă. El avertizează că oamenii nu ar trebui să își schimbe drastic obiceiurile de somn fără o înțelegere mai profundă a modului în care acestea îi afectează.

Vezi și: Eşti „pasăre de noapte‟? Cercetările ştiinţifice indică inteligenţă şi tendinţă spre abundenţă

Studiul aduce o perspectivă nouă asupra ideii că trezitul de dimineață este cheia succesului. Este evident că un somn de calitate este esențial, însă nu trebuie să te simți obligată să urmezi un program rigid. 

@shutterstock

Editor: Raluca Toma



Recente

Iluzie optica  Ce vezi prima oara  Sursa foto shutterstock 2390418843 jpg
shutterstock 1859379745 jpg
Top 3 achizitii inteligente pentru noul an universitar jpg
maria mica jpg
shutterstock 2311427679 jpg
shutterstock 2440215025 jpg
shutterstock 2258495099 jpg
shutterstock 1282948723 jpg
5 semne ca mananci pe fond emotional  Sursa foto shutterstock 2466825517 jpg
Test gaseste trifoiul cu patru foi  Sursa foto Betway jpg
Cum sa citesti oamenii ca un profesionist  Sursa foto shutterstock 2441351465 jpg
7 motive ciudate pentru care milenialii sunt predispusi la boli mintale  Sursa foto shutterstock 2381348949 jpg
Ce spune forma fruntii despre tine  Sursa foto shutterstock 2369632163 jpg
test de personalitate jpg
lux jpg
anxietate jpg
Cum reactionezi corect când esti jignit  Sursa foto shutterstock 2426984583 jpg
Rugaciuni Sfantul Pantelimon  Sursa foto third 3910986 1280 jpg
medic incepator jpg
bnb@clikpentrufemei ro (1) jpg