Carbohidraţii îngraşă sau nu? Cele mai frecvente mituri despre slăbit, demontate

1 slabit jpg jpeg

„Câte bordeie, atâtea obiceie‟, spune o vorbă cunoscută, valabilă şi în scăderea în greutate. Nu lua totul de bun, însă! Te ajutăm să deosebeşti adevărul de ficţiune când vine vorba despre miturile legate de topirea kilogramelor.

De fapt, îţi dezvăluim răspunsurile de care ai nevoie, oferite de specialistul sportiv Cornel Moca, pe care l-am invitat să demonteze – sau nu – câteva dintre „legendele‟ despre slăbit.

Mit: Micul dejun este cel mai important într-o dietă

Adevărat! S-a dovedit că un mic dejun copios întârzie senzaţia de foame, iar cu cât îl iei la o oră mai matinală, cu atât ai şanse să consumi toate cele trei mese până la o oră acceptabilă, seara.

„Pe timpul nopţii, organismul nostru consumă şi este privat de nutrimente, iar micul dejun ne oferă substanţele nutritive de care avem nevoie, implicit energie pentru cel puţin câteva ore. Şi aici vorbim despre un mic dejun sănătos şi uşor. Ia micul dejun dacă doreşti, dar pentru a avea un efect major asupra greutăţii tale, trebuie să fii atentă şi la celelalte mese din zi. În plus, adaugă mişcare în rutina ta zilnică!‟, spune Cornel, care oferă o varietate de informaţii despre stilul de viaţă sănătos pe blogul cornelmoca.ro.

Mit: Pastilele pentru slăbit te ajută să scapi rapid de kilograme

Fals! Majoritatea suplimentelor sau pastilelor pentru slăbit sunt ineficiente, chiar dacă pe termen scurt te pot ajuta să slăbeşti puţin, în cel mai bun caz.

„Principalul motiv pentru care suplimentele te ajută să slabeşti este efectul placebo. Practic, în momentul în care începi o dietă şi te hotărăşti să introduci şi suplimente, eşti mult mai atent la ceea ce mănânci, iar suplimentele îţi completează dieta. Nu este indicat să foloseşti pastile de slăbit fără recomandarea unui medic. Pastilele de slabit pot avea foarte multe efecte adverse asupra sănătăţii‟, spune specialistul.

Mit: Carbohidraţii îngraşă

Carbohidraţii sau plăcerile noastre vinovate precum pâinea, cartofii sau orezul au această imagine de inamici ai siluetei, deşi ei nu doar că sunt indicaţi în alimentaţie, ci organismul chiar are nevoie de ei pentru o senzaţie îndelungată de saţietate.

„Nu carbohidraţii în sine sunt cei care generează acumularea kilogramelor în plus, ci consumul în exces al acestora la care adaugăm sedentarismul, alături de alţi factori‟, susţine Cornel.

Mit: Înfometarea te va ajuta să slăbeşti

Este greşeala pe care o fac multe femei care vor să slăbească rapid, dar riscul nu merită sacrificiul: kilogramele se vor întoarce, ba chiar vor acumula unele în plus.

„De fapt, dacă sari peste mese, se va întâmpla exact opusul – metabolismul tău va încetini, vei avea mai puţină energie şi, mai mult decât atât, tentaţia să mănânci mai mult la următoarea masă va fi mai mare. Aşa că mănâncă în cantităţi mici şi dese, dar niciodată nu te ridica sătulă de la masă!‟, explică antrenorul.

Mit: Nu este posibil să slăbeşti doar cu ajutorul sportului

Sportul, oricât ar fi el de extrem, nu este eficient dacă nu este susţinut de o alimentaţie sănătoasă, care să ajute procesul de slăbire. Pe termen lung, această abordare este cea mai eficientă, mai ales când vorbim de menţinerea la o greutate normală.

Cornel Moca spune că „adulţii ar trebui să ţintească spre cel puţin 150 de minute de activitate fizică, precum mersul pe jos, joggingul sau mersul cu bicicleta, în fiecare săptămână. Cei care sunt supraponderali au nevoie chiar de mai mult de atât pentru a slăbi. Ca să pierzi kilograme, trebuie să arzi mai multe calorii decât consumi, iar lucrul ăsta poate fi posibil mâncând mai puţin şi mişcându-te mai mult‟.