Care este cea mai potrivită oră să iei prânzul, dacă lucrezi de acasă?
Din cauza pandemiei, multe persoane au fost nevoite să lucreze de acasă, în ultimul an. Cu multe sarcini de rezolvat, cel mai probabil mâncarea şi gustările sunt lucrurile pe care le aştepţi cu nerăbdare atunci când te afli la calculator. Există oare un moment optim pentru a lua prânzul care te-ar putea face mai productivă şi plină de energie?
Cel mai bun moment de a lua masa variază de la o persoană la alta, în funcţie de necestităţile calorice şi de activitatea zilnică. De asemenea, obiceiurile şi programul de lucru joacă un rol foarte important. Lucratul de acasă înseamnă mai puţină mişcare, iar pandemia aduce un stres suplimentar asupra ta. Aceşti factori te pot determina să mănânci mai mult decât ar trebui, îţi afectează sănătatea şi digestia. Te poţi simţi mai obosită, iar nivelul tău de concentrare este mai scăzut, decât în mod normal.
Este crucial să iei toate cele 3 mese principale ca să ai energie şi să te concentrezi la munca depusă. Ca să îţi dai seama exact când trebuie să mănânci, trebuie să fii atentă la orele în care îţi este cu adevărat foame şi la obiceiurile tale alimentare. Mulţi factori influenţează cât mănânci şi cât de des. Cum ar fi: sarcina, nivelul de activitate şi starea ta de sănătate. Trebuie în primul rând, să îţi asculţi corpul. Indiciile de foame pot fi diferite pentru fiecare persoană şi pot include niveluri de energie mai scăzute, dureri de cap şi senzaţie de gol în stomac. Pentru a măsura care este ora ta potrivită de a lua prânzul, încearcă să foloseşti „scara de foame‟. Notează cu calificative de la 1 la 10 orele în care te simţi flămândă sau sătulă. Aşa vei ştii când este potrivit pentru tine să mănânci.
La ce oră este indicat să iei prânzul şi ce trebuie să mănânci
Sursă foto: Shutterstock
Prima masă ar trebui să fie de la 30 până la 60 de minute de la trezire, pentru a-i oferi corpului tău energie până la prânz. Apoi este recomandată o pauză de 4-5 ore până la următoarea masă. Poţi lua şi o mică gustare la 3 ore de la micul dejun. Dacă trece prea mult timp fără să mănânci sau sari peste mesele principale, nivelul glucozei scade şi o dată cu ea şi energia sau concentrarea. Pentru a-ţi îmbunătăţi nivelul de atenţie, este recomandat ca la prânz să mănânci proteine şi fibre, deoarece aceste alimente te ajută să te simţi sătulă pentru mai mult timp. Spre exemplu, dimineaţa încearcă să mănânci un iaurt probiotic cu nuci, fructe şi cereale integrale, iar la prânz consumă carne cu legume. La cină poţi opta pentru o salata cu brânză sau cu peşte.
Specialiştii recomandă să diversificăm meniul săptămânal. Mâncarea poate fi o delectare în zilele stresante. Ai grijă să nu exagerezi cu cantitatea şi încearcă să faci o formă de mişcare, măcar de 3-4 ori pe săptămână.