3 brânzeturi cu care să-ţi începi ziua în forţă
Se spune că micul dejun este masa cea mai importantă a zilei - şi de aceea, trebuie să fie „garnisită” cu preparate cât mai variate şi mai savuroase, care-ţi cresc buna dispoziţie şi-ţi dau energie.
Telemeaua-companionul roşiilor
Este un termen generic pentru brânzeturile autohtone nefermentate şi ţinute în saramură,obţinute din lapte de oaie,dar şi de vacă,capră,bivoliţă. Cunoscută,în vechime,sub numele de „brânză albă“,mulţi specialişti o consideră o variantă locală a brânzei feta greceşti. Are un gust unic şi o textură onctuoasă,specifică,şi se potriveşte de minune cu roşii,ardei,putând fi şi un ingredient de bază al diverselor salate.
Edam – onctuoasă şi dulceagă
Este produsă din lapte de vacă pasteurizat. Numele îi vine de la oraşul de origine,din Olanda,şi a devenit populară în perioada marilor descoperiri geografice,fiindcă rezista bine pe durata călătoriilor îndelungate pe mare. Este apreciată pentru textura ei elastică,untoasă, precum şi pentru notele sale dulcege. Este uşor de recunoscut,datorită formei aproape rotundă şi parafinei colorate – de obicei roşie – care o acoperă,pentru a indica gradul de maturare. Şi cei mari şi cei mici o adoră la micul dejun!
Caşcavalul – savori cu note afumate
Se obţine din lapte de oaie sau de vacă,este opărit în apă fierbinte,frământat,pus în forme,lăsat în saramură,scurs şi maturat. Roţile de caşcaval tradiţionale aveau peste 3 kilograme şi puteau fi păstrate mult timp.
La mesele de dimineaţă,caşcavalul aduce arome tipice,în funcţie de zona de provenienţă (de Dobrogea,de Teleorman,de Penteleu),texturi diferite,în funcţie de gradul de maturare,şi note de afumat (caşcavalul de Brădet şi de Vrancea).
Citeşte şi: