5 motive pentru a renunţa la dietă
Oamenii sunt tentaţi să ţină dietă chiar şi atunci când au doar 2-3 kilograme în plus. Lucrurile se complică atunci când miza este mai ridicată, cum ar fi dorinţa de a scăpa de zeci de kilograme, aşa că acestea recurg la regimuri drastice, despre care specialiştii atrag atenţia că sunt contraindicate.
Iată care sun tprincipalele motive pentru care ar trebui să renunţi la dietă acum.
1. Nu produce rezultate durabile
Potrivit celui mai recent studiu legat de curele de slăbire,doar 20% dintre cei care ţin o dietă reuşesc să îşi menţină greutatea la un an după încetarea ei. Statisticile sunt chiar mai dramatice. Cei mai mulţi care au urmat un regim sever,pe care nu l-au putut duce până la final,s-au confruntat ulterior cu tulburări de dispoziţie sau cu un apetit şi mai ridicat.
2. Poate duce la îngrăşare
Nu există dovezi concludente care să ateste faptul că o abordare restrictivă,orientată spre pierderea în greutate,ar produce efecte de durată. Pe lângă faptul că acestea pot cauza grave probleme de sănătate şi dezechilibre,nutriţioniştii spun că până la două treimi dintre cei care ţin o dietă se îngraşă apoi mai mult decât înainte de a slăbi.
3. Dietele pot fi deprimante
Comportamentele alimentare restrictive necesită o cantitate nejustificabilă de timp,energie şi voinţă. Pentru a deţine controlul,cei care vor să slăbească trebuie să devină experţi în ignorarea senzaţiei de foame şi în eliminarea alimentelor pe care le iubesc. Asta presupune plata unui preţ foarte mare,deoarece este nevoie de o cantitate imensă de energie pentru a mânca numai aşa-numitele alimente bune şi pentru a le evita pe cele "rele". Plus că în acest ciclu intervine vinovăţia,mai degrabă decât plăcerea şi satisfacţia – care sunt esenţiale pentru schimbarea stilului de viaţă.
4. Obligă organismul să ignore semnalele
Dietele sunt bazate pe reguli foarte stricte,care te obligă să mănânci ceva anume,la o oră fixă şi nu ceea ce îţi cere şi când îţi cere organismul. De exemplu,multe diete prescriu o cantitate permisă de alimente pe zi,forţându-te să ignori foamea,în scopul de a te conforma,obligându-te să mănânci chiar şi atunci când nu îţi este foame.
5. Poate creşte pofta,vina şi mâncatul în exces
Cele mai multe diete sunt bazate pe limitarea diferitelor alimente într-un fel sau altul. Atunci când anumite ingrediente sunt interzise,valoarea lor intrinsecă creşte mai mult decât în cazul în care le-ai avea mereu la îndemână.
Atunci când aceste alimente sunt restricţionate,te poţi confrunta cu senzaţia de poftă necontrolată,iar când cedezi în faţa ei,te poţi simţi vinovată,ceea ce te poate determina să renunţi la regim.