Află de ce nu îngraşă deserturile cu rubarbă!

1 73724 original jpg jpeg

Rubarba, cunoscută şi sub numele de revent sau rabarbăr, a fost, mai întâi de toate, plantă medicinală. Abia de câteva secole este folosită pentru a prepara deserturile dulci-acrişoare, prietenoase cu silueta.

Doar 16 calorii la suta de grame

În deserturi,rubarba are un gust unic,dulce-acrişor,şi o textură plăcut crocantă. În plus,planta are un aport caloric extrem de scăzut – 16 calorii la suta de grame. E adevărat că aciditatea plantei trebuie compensată cu un adaos ceva mai mare de zahăr – dar la fel de bine poţi să o neutralizezi cu miere,ceea ce dă deserturi sănătoase şi uşoare. De asemenea,anumite ierburi aromate adăugate în compoziţia deserturilor îi temperează gustul acrişor şi diminuează astfel cantitatea de zahăr ce trebuie adăugată.

Sursă de vitamina C

Sezonul rubarbei se întinde din mai până-n iulie. Peţiolul descojit al plantei este bogat în vitamina C,în minerale preţioase – potasiul şi calciul-,şi în fibre.

Planta este un ingredient nelipsit în medicina tradiţională chineză şi asiatică. Se crede că Marco Polo a adus-o în Europa,unde a fost cultivată mai pentru tămăduirea diferitelor beteşuguri.  

Abia în secolul al XVIII-lea,planta a fost cultivată pentru consum. Şi astăzi,rubarba este folosită la fel:i se descojeşte peţiolul (codiţa care leagă frunza de tijă),se taie bucăţi şi se foloseşte atât în deserturi cât şi în mâncăruri dulci-sărate.

Dulceţuri sau compoturi

Ca să fie bun de gătit,peţiolul rubarbei trebuie să fie ferm,dens şi casant. Cel roşu-carmin,provenind de la anumite varietăţi ale plantei,are o textură mai moale ca cel verde. „Codiţele“ descojite nu se păstrează la frigider mai mult de 2 zile,căci se înmoaie rapid. Fie le găteşti proaspete,fie le congelezi,după ce le-ai spălat,descojit şi tăiat în cubuleţe. Nu folosi alte părţi ale plantei,sunt toxice!

Singură sau amestecată cu zmeură,căpşuni sau afine,rubarba dă minunate dulceţuri,dar şi compoturi,tarte,siropuri,sorbeturi. Poate fi folosită şi în sosuri dulci-acrişoare (chutney),menite să acompanieze peştele gras de tip macrou sau somon,dar şi carnea de raţă.

Citeşte şi:

Perele,fructele ideale pentru reglarea digestiei

Ardeiul te ţine tânăr şi liniştit!



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg