Ai o inteligenţă superioară?
S-ar putea să crezi că, dacă spui peste tot că le ştii pe toate chiar dacă nu le ştii pe toate e un semn că eşti deşteaptă. De fapt, adevăratul semn al inteligenţei este să admiţi că nu ştii tot, că nu te pricepi la cutare şi cutare lucru, să înţelegi că ai mereu câte ceva de învăţat.
Un studiu publicat în Revista de Psihologie Socială şi Personală a comparat reacţiile studenţilor supuşi unui test de tip grilă, rugându-I să răspundă la întrebarea „ce cred că au făcut“. Cei mai mulţi dintre studenţii cu rezultate slabe şi-au exagerat rezultatele, în timp ce studenţii cu rezultate mult mai bune au avut tendinţa să-şi minimizeze rezultatele. Studenţii aceştia din urmă au un grad de inteligenţă mai mare decât ceilalţi – au fost rezultatele studiului. A şti că mai ai multe de învăţat înseamnă că eşti mai inteligent decât ceilalţi. Asta presupune imediat că vei vrea să ştii mai multe. Copiii cu IQ mare au mereu tendinţa să fie mai curioşi decât ceilalţi. Inteligenţa şi curiozitatea merg mână-n mână. Inteligenţii sunt mult mai curioşi, vor să descopere sensul vieţii şi al Universului.
Empatizezi puternic
Dacă poţi să accepţi că oamenii inteligenţi au tendinţa să-şi descrie exact sentimentele sau dacă poţi să exprimi chiar tu asta, dacă poţi să te pui cu uşurinţă în locul cuiva, înseamnă că ai o inteligenţă emoţională superioară. Cei care empatizează cu ceilalţi şi care pot înţelege cum simt ceilalţi au o inteligenţă superioară, sunt mai deschişi experienţelor noi, din care să mai afle câte ceva.
Nu iau decizii impulsive
Inteligenţii nu iau decizii impulsive, au un puternic control de sine. Într-un studiu publicat în revista Ştiinţă Psihologică, un grup de psihologi de la Universitatea din Yale şi alte universităţi au testat, în 2009, t auto-controlul participanţilor oferindu-le bani după ce au obţinut rezultate bune la teste. Participanţii puteau să aleagă între a fi plătiţi imediat şi a aştepta mai mult pentru o sumă mai mare. Cei care au ales să aştepte pentru bani au avut un IQ mai mare decât al celorlalţi.
Aşa că dacă ai tendinţa de a-ţi cântări bine opţiunile şi dacă rezişti impulsului de moment, înseamnă că ai o inteligenţă mai mare decât media.
Vrei să vezi şi cum înţelege lucrurile celălalt
Un alt studiu al Universităţii din Pensylvania a scos în evidenţă faptul că inteligenţii vor să înţeleagă toate perspectivele unei conjuncturi şi nu se pripesc la rezultate. Preferă o judecată amplă, în detaliu, şi nu se aruncă imediat la concluzii. Aceştia sunt oameni cu minţi deschise, care gândesc în afara cutiei şi care sunt foarte greu de manipulat.
Inteligenţii preferă ciocolata
Există o legătură legitimă între stimularea activităţii cerebrale şi preferinţa inteligenţilor pentru ciocolată. Flavonoidele din ciocolată stimulează procesele cognitive. Un studiu condus la Universitatea din Roma a scos în evidenţă că mâncatul ciocolatei stimulează activitatea cerebrală într-un mod imediat. Cantităţi mici de ciocolată au acest efect!
Amână, amână, amână
Da, da. Amânatul ăsta înseamnă că-ţi rezervi tot timpul din lume ca să faci lucrurile. Inteligenţii mai amână (termenul potrivit e „procrastinează“) şi pentru că ştiu că pot face lucrurile sau nu sunt stimulaţi suficient. În timpul şedinţelor luuuuuungi şi plictisitoare, inteligenţii fac mici desene pe o foaie de hârtie sau visează la te-miri-ce.
Preferă să lucreze în linişte completă
Franz Kafka, Charles Darwin, Anton Cehov lucrau în linişte supremă. Sunt minţi strălucitoare care preferau liniştea absolută. Inteligenţii sunt incapabili să lucreze în zgomot. Inabilitatea de a tolera zgomotul unui plescăit, picioare târşiindu-se, mestecatul şi toate zgomotele astea enervante e semn că ai creierul sănătos şi inteligent.
De altfel, un studiu realizat la Universitatea Northwestern a scos în evidenţă că inteligenţii au o mare problemă cu filtrarea zgomotului. Aceştia sunt creativii, cei care nu doar că fac artă, dar găsesc soluţii creative la problemele cotidiene. Dacă, însă oamenii pot să lucreze în medii zgomotoase scoate în evidenţă capacitatea uluitoare de a se concentra foarte tare pe ceea ce fac, ceea ce este un semn de inteligenţă.
Sursa foto: www.123rf.com