Alimente pentru imunitate de consumat între Crăciun şi Anul Nou. 3 pe care trebuie să le mănânci cu măsură!

1 shutterstock 1212350974 jpg jpeg

Ne aflăm în plin sezon de sărbători, dar şi de răceală, gripă şi COVID-19. Profită de răgazul dintre Crăciun şi An Nou, dar şi de cel rămas până la valul provocat de noua variantă a coronavisurului şi întăreşte-ţi imunitatea. O poţi face şi cu ajutorul dietei. Vezi care sunt cele mai bune alegeri alimentare!

O dietă sănătoasă nu va preveni contractarea coronavirusului sau a gripei, dar te poate ajuta să ai un sistem imunitar mai bine pregătit pentru a le face faţă.

Cea mai bună dietă pentru sistemul imunitar conţine puţine alimente procesate. Reţine că este mai bine să obţii elementele nutritive de care ai nevoie din farfurie, mai degrabă decât din suplimente alimentare, cu toate că şi acestea sunt utile, cum ar fi cele care îţi asigură necesarul de vitamina D, nutrient pe care nu-l poţi procura în cantitatea necesară strict din ceea ce mănânci. Din păcate, de sărbători facem exces tocmai de alimente care scad capacitatea de acţiune a imunităţii, de aceea n-ar fi rău să le consumăm cu măsură, măcar între Crăciun şi An Nou.

Este vorba despre dulciuri, mai ales cele procesate şi băuturi carbogazoase dulci. O dietă bogată în zahăr poate reduce răspunsul imunitar, iar acelaşi efect îl au, în general, toate alimentele procesate.

Cea mai mare parte a sării din dietă provine din alimentele procesate, iar cercetările sugerează că excesul de sare ar putea sabota capacitatea sistemului tău imunitar de a face faţă unui virus sau unei bacterii. Alimentele puternic procesate modifică răspunsul metabolic şi, în cele din urmă, te pot predispune la infecţii grave. De vine este în special alimentaţia de tip fast-food.

Nici alcoolul nu susţine sistemul imunitar, iar în exces îl destabilizează serios. De asemenea, este asociat cu un risc mai mare de infecţii respiratorii. Rezumă-te la un pahar, dacă eşti femeie, sau la două, dacă eşti bărbat.

Pune murături pe mesele bogate

Alimentele cu bacterii bune, cum sunt murăturile, dar şi iaurtul aduc un plus de probiotice. Acestea ajută la prevenirea infecţiilor căilor respiratorii superioare şi reduce perioada de recuperare la persoanele care s-au îmbolnăvit.

Alege peştele mai des între sărbători

Nu întâmplător este recomandat peştele la masa de Anul Nou, după atâtea preparate grele consumate de Crăciun. Peştele gras, ca somonul sau sardinele, dar şi măslinele, avocado, toate tipurile de nuci şi seminţe ajută la reglarea proceselor inflamatoare din corp. Aceste alimente furnizează elemente nutritive precum magneziu, fier, zinc, seleniu, vitamina E, implicate în funcţionarea optimă a sistemului imunitar.

Nu uita nici acum de fructe şi legume

Buna funcţionare a imunităţii depinde de o alimentaţie bogată în fructe şi legume care conţin vitamina C, beta-caroten, vitamine din complexul B, polifenoli, antioxidanţi care se descompun în alimente şi contribuie la dezvoltarea bacteriilor intestinale sănătoase. Aceşti compuşi, care se găsesc şi în alte alimente vegetale (ulei de măsline, cereale integrale) ajută bacteriile bune să se dezvolte. De asemenea, ajută la echilibrarea florei intestinale.

Info

Intestinele reprezintă zona în care se află până la 80% din celulele imunitare.

Polifenolii calibrează citokinele pro şi antiinflamatorii. În cazurile severe de COVID-19, citokinele proinflamatorii preiau controlul şi pot fi responsabile pentru cauzarea morţii în unele cazuri. De aceea, fructele şi legumele sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru sistemul imunitar.

Păstrează cerealele integrale la micul-dejun şi la garnituri

Cerealele integrale, ca ovăzul, quinoa, orezul brun îţi dau un plus de magneziu, fier, acid folic, seleniu de care are nevoie şi sistemul imunitar. Cerealele integrale pot ajuta la reducerea inflamaţiilor, fapt care previne multe boli, inclusiv diabetul de tip 2. Înlocuirea cerealelor rafinate cu acelea integrale duce şi la pierderea unor kilograme în plus. Din moment ce ştim că formele grave de COVID-19 apar adesea la diabetici şi la cei care suferă de obezitate, este benefică schimbarea pastelor rafinate, a pâinii, biscuiţilor, cerealelor şi orezului cu o variantă de cereale integrale.



Recente

cursuri functionari curs online de design interior jpg
Alege un dragon si vezi ce te ingrijoreaza  Sursa foto Pixabay jpg
Foto campanie jpg
Iluzie optica  Esti credul sau realist  Sursa foto The Minds Journal webp
shutterstock 1641730780 jpg
Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg