Avantajele şi dezavantajele dietei cu fibre
Indicată doar pentru o perioadă scurtă de timp, dieta cu fibre trebuie ţinută sub monitorizarea unui nutriţionist. Ea este recomandată în deosebi persoanelor obeze, care se confruntă cu trigliceride şi colesterol mare şi costipaţie.
Fibrele se referă la tipurile de carbohidraţi pe care organismul nu le poate descompune sau absorbi. Chiar şi în aceste condiţii,fibrele sunt nutrimenţi necesari,deoarece ajută la menţinerea sănătăţii corpului. În medie,o persoană ar trebui să consume între 20 şi 35 de grame de fibre în fiecare zi.
Dau senzaţia de saţietate
Alimentele bogate în fibre au o densitate mare,ceea ce înseamnă că au nevoie de mai mult timp de digerat. Alimentele care conţin fibre stau mai mult timp în stomac înainte de a trece prin restul tractului digestiv,dând senzaţia de saţietate. În felul acesta,reduci gustărileîntre mese.
Uşurează digestia
Fibrele ajută la reglarea mişcărilor tractului digestiv şi a intestinului prin încetinirea progresiei scaunelor. Acest lucru ajută corpul să absoarbă mai multă apă. De asemenea,se reduce incidenţa constipaţiei şi a sindromului de colon iritabil.
Ţine sub control colesterolul
Fibrele solubile care se găsesc în ovăz,tărâţe,fasole şi unele fructe ajută la reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate joasă şi a colesterolului „rău“. Nivelurile ridicate de lipoproteine cu densitate mică şi colesterolul ridicat pot duce la boli de inimă.
Reglează nivelul de zahăr din sânge
Fibrele încetinesc absorbţia zahărului în sânge. Persoanele cu diabet zaharat şi care mănâncă cel puţin 50 de grame de fibre pe zi ţin sub control nivelul de glucoză din sânge mai bine decât cei care mănâncă mai puţine fibre,susţin specialiştii.
Balonare,crampe şi flatulenţă,printre dezavantaje
Deoarece fibrele absoarb apă,trebuie să creşti aportul de apă pe măsură ce consumi fibre. În caz contrar,rişti să te confrunţi cu balonare,crampe şi flatulenţă. Pentru a preîntâmpina astfel de neplăceri,este bine ca înainte de dietă să consulţi un nutriţionist.