Când NU e bine să mănânci peşte

1 70906 original jpg jpeg

Nutriţioniştii recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână, indiferent dacă este gras, slab, oceanic sau de crescătorie, pentru că este bogat în proteine de calitate şi acizi graşi Omega-3. Sunt situaţii, însă, când consumul de peste este periculos pentru sănătate.

Sunt numeroase voci care atenţionează asupra conţinutului de mercur din peştii oceanici. Dacă ar fi să le dăm crezare,ar trebui să nu mai mâncăm macrou,ton,păstrăv şi alte specii de peşti de apă sărată,expuşi în frigiderele din magazine.

Din păcate,este adevărat că peştele oceanic,fructele de mare,scoicile sunt adevăraţi „bureţi“ care absorb mercurul şi alte substanţe toxice din apă.

Să mai mâncăm peşte? Da,cu moderaţie!

Putem consuma la discreţie carne de peşte autohton şi până la de trei ori pe săptămână peşte oceanic.

Atenţie!Femeile însărcinate pot mânca peşte o dată sau de două ori pe săptămână,cu condiţia să nu fie peşte-spadă,macrou sau rechin.

Mediul în care se dezvoltă peştii este poluat de tot felul de deşeuri şi de substanţe aruncate de oameni,dar,dacă este consumat cu moderaţie,peştele din mări şi oceane nu-ţi poate face niciun rău. Dimpotrivă,beneficiile unei alimentaţii care include carnea de peştesunt multiple.

De ce NU macrou în fiecare zi

Ideea că te expui riscului de a face cancer (din cauza mercurului conţinut),dacă mănânci carne de peşte,este o realitate. Printre substanţele poluante aruncate în mări şi oceane se găseşte şi mercurul,care este transformat în metil-mercur în corpul peştilor.

Dacă este ingerată în cantităţi mari,această substanţă afectează ficatul şi rinichii,are efecte toxice asupra sistemului nervos central şi poate duce la malformaţii ale fătului (dacă peştele este consumat de o femeie însărcinată).

De regulă,metil-mercurul se găseşte la răpitori şi se depozitează în părţile grase ale peştilor. Deci cu cât sunt mai graşi,cu atât riscul e mai mare. Paradoxul este că tocmai peştii graşi (cum este macroul) ne furnizează acizii graşi Omega-3.

Un motiv pentru care ar trebui să limitezi consumul de peşte oceanic,pe lângă cel al conţinutului de mercur,este şi acela al nivelului ridicat decolesterolşi de sodiu.

Alege peştele proaspăt în locul celui congelat

Ca să-l recunoşti pe cel proaspăt,fii atentă să aibă carnea rigidă,dar atunci când o apeşi ea să-şi poată reveni la forma iniţială. Ochii să fie limpezi,nu tulburi,iar branhiile trebuie să fie roşii. Evită peştele care are pielea acoperită de o mâzgă albicioasă,iar mirosul său este dubios.



Recente

femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg