Canicula ├«n Codul Muncii: ┼×tiai c─â ai dreptul la un program mai scurt ├«n zilele caniculare?

Canicula în Codul Muncii jpeg

Codul Muncii con┼úine prevederi clare privind munca pe canicul─â, at├ót pentru cei care lucreaz─â ├«n aer liber, c├ót ┼či pentru cei din birouri. Spre exemplu, ┼čtiai c─â ai dreptul la un program mai scurt pe timp de canicul─â? Iat─â ce obliga┼úii are angajatorul, dar ┼či ce m─âsuri de preven┼úie trebuie luate ├«n zilele caniculare.

Obligaţiile angajatorului pe caniculă

Ordonan┼úa de urgen┼ú─â nr. 99/2000 stabile┼čte m─âsurile pe care trebuie s─â le asigure angajatorii at├ót ├«n cazul temperaturilor ridicate, c├ót ┼či ├«n cazul celor foarte sc─âzute.

A┼čadar, OUG nr. 99/2000 stabile┼čte c─â ├«n perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care dep─â┼česc +370 C sau, corelate cu condi┼úii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie s─â asigure urm─âtoarele m─âsuri minimale: 

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

 • reducerea intensit─â┼úii ┼či ritmului activit─â┼úilor fizice;
 • asigurarea ventila┼úiei la locurile de munc─â;
 • alternarea efortului dinamic cu cel static;
 • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus ├«n locuri umbrite, cu curen┼úi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

 • asigurarea apei minerale adecvate, c├óte 2-4 litri/persoan─â/schimb;
 • asigurarea echipamentului individual de protec┼úie;
 • asigurarea de du┼čuri.

Drepturile angajaţilor pe timp de caniculă

Angajatorii care nu pot asigura aceste condi┼úii, de comun acord cu reprezentan┼úii sindicatelor sau cu reprezentan┼úii ale┼či ai salaria┼úilor, vor hot─âr├«, conform OUG nr. 99/2000, reducerea duratei zilei de lucru, e┼čalonarea pe dou─â perioade a zilei de lucru (p├ón─â la ora 11,00 ┼či dup─â ora 17,00) sau ├«ntreruperea colectiv─â a lucrului cu asigurarea continuit─â┼úii activit─â┼úii ├«n locurile ├«n care aceast─â nu poate fi ├«ntrerupt─â, potrivit prevederilor legale.

Reducerea, e┼čalonarea duratei de lucru sau ├«ntreruperea colectiv─â a lucrului se stabile┼čte dac─â temperaturile extreme se men┼úin pe o perioada de cel pu┼úin dou─â zile consecutiv.

ofis jpg jpeg

Cite┼čte ┼či: Trucuri pentru r─âcoare ├«n cas─â pe timp de var─â

Pentru aplicarea acestor m─âsuri, angajatorii  vor stabili, de comun acord cu reprezentan┼úii sindicatelor sau cu reprezentan┼úii ale┼či ai salaria┼úilor, modalitatile de recuperare a timpului nelucrat ┼či modalit─â┼úile de plata, astfel:

 • prin recuperarea ├«n urm─âtoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de ├«ntrerupere colectiv─â a activit─â┼úii, cu men┼úinerea drepturilor salariale avute anterior. Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 99/2000 definesc drepturile salariale avute anterior c─â fiind "drepturile salariale din luna anterioar─â ├«ntreruperii lucrului, stabilite potrivit contractului individual de munc─â pentru program normal de lucru".
 •  f─âr─â recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de ├«ntrerupere a activit─â┼úii, dar cu acordarea drepturilor salariale propor┼úional cu timpul efectiv lucrat.

Totodat─â, "salaria┼úii care sunt cunoscu┼úi cu afec┼úiuni sau care potrivit recomand─ârilor medicale prezint─â contraindica┼úii (dovedite prin ├«nscrisuri) pentru desf─â┼čurarea activit─â┼úii ├«n condi┼úii de temperaturi extreme se pot adresa angajatorului solicit├óndu-i schimbarea locului de munc─â sau reducerea programului de munc─â. ├Än schimb ei vor trebui s─â recupereze programul de lucru ┼či s─â men┼úin─â drepturile salariale sau vor fi pl─âti┼úi propor┼úional cu timpul efectiv lucratÔÇŁ, a declarat C─ât─âlina Laz─âr, Senior Associate la ONV LAW.

Prevenirea îmbolnăvirii la birou

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

 • asigurarea examenului medical la angajare ┼či a controlului medical periodic,
 • urm─ârirea depist─ârii precoce a salaria┼úilor cu contraindica┼úii pentru munc─â la temperaturi crescute,
 •  asigurarea primului ajutor ┼či a transportului la cea mai apropiat─â unitate sanitar─â a persoanelor afectate,
 •  trecerea, dup─â posibilit─â┼úi, ├«n alte locuri de munc─â sau reducerea programului de munc─â pentru persoanele cu afec┼úiuni, care au contraindica┼úii privind munc─â la temperaturi extreme.

├Änc─âlcarea de c─âtre angajator a prevederilor art. 8 din Ordonan┼úei de Urgen┼ú─â nr. 99 din 29 iunie 2000 referitoare la m─âsurile de prevenire a ├«mboln─âvirii determinate de munca ├«n condi┼úii de temperaturi extreme constituie contraven┼úie care se sanc┼úioneaz─â cu amend─â de la 1500 ÔÇô 2500 lei, dac─â faptele nu au fost s─âv├ór┼čite ├«n astfel de condi┼úii ├«nc├ót s─â fie considerate potrivit dispozi┼úiilor Codului Penal infrac┼úiuni.

Surse: avocatnet.ro, legestart.roRecente

refuz  nu  shutterstock 2124337634 jpg
Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti  shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg
Rusalii shutterstock 2151194551 jpg
Intalnire jpg
muzica casti shutterstock