Trucuri pentru răcoare în casă pe timp de vară

Trucuri pentru răcoare în casă pe timp de vară jpeg

Vrei să ai răcoare în casă pe timpul verii? Pe lângă aerul condiţionat, există alte trucuri care te vor ajuta să faci faţă zilelor călduroase, multe dintre ele simple şi la îndemnâna ta. Iată ce trebuie să faci ca să păstrezi temperatura constantă în casă atunci când e caniculă.

Trucuri simple pentru a face răcoare în casă

1. Foloseşte ventilatorul

În zilele cu adevărat călduroase, poţi apela la un mic truc de răcorire: pune un ventilator în colţul camerei şi imediat langă el un castron umplut cu apă şi gheaţă. Aerul ventilat se va umple de particulele reci de apă şi se va răspândi în toată încăperea!

2. Schimbă lenjeria

Poţi înlocui lenjeria clasică cu lenjerie de satin. Schimbă husele de pe pat, canapea, fotolii cu unele din in sau cânepă. Îţi vor da o senzaţie de răcoare. Iar culorile deschise vor reflecta căldura şi nu o vor absorbi.

lenjerii satin jpg jpeg

3. Deschide geamurile noaptea

Deschide geamurile noaptea să intre aerul răcoros. Poziţionează câte un ventilator în partea de nord şi est cu faţa spre fereastră pentru a atrage aerul rece în casă şi în acelaşi timp poziţionează două spre vest şi sud să sufle aerul cald afară.

Citeşte şi: Nu poţi să dormi din cauza căldurii? Iată câteva soluţii eficiente!

4. Închide sursele de căldură

Evită pe cât posibil să nu foloseşti cuptorul pe timpul zilei (atât cuptorul de la aragaz, cât şi cel cu microunde). Becurile incandescente sunt o altă sursă de căldură, aşa că este indicat să le înlocuieşti cu cele compacte fluorescente. Închide computerul, televizorul sau alte aparate electrocasnice pe care nu le foloseşti. Este indicat să le scoţi din priză, nu doar să le închizi din telecomandă.

5. Renunţă la becurile incandescente

Mai ai şi acum becuri incandescente în casă? Poate că lumina lor ţi se pare "naturală", dar becurile fluorescente se încălzesc mult mai puţin şi nu contribuie la căldura apăsătoare, mai ales în încăperile mici.

becurile incandescente jpg jpeg

6. Foloseşte dezumidificator

Chiar şi atunci când nu ai surse de abur în casă, umiditatea aerului vara poate fi ridicată. Folosind un dezumidificator, poţi controla această variabilă. Dacă nu poţi evita aburul în casă, opreşte dezumidificatorul temporar şi foloseşte orice mic ventilator sau ferestră de aerisire pentru a grăbi ieşirea aerului umed din casă.

7. Schimbă locul plantelor din casă

Plantele sunt un ajutor binevenit pe timpul verii, pentru că ele ajută la oxigenarea aerului dintr-o încăpere şi, amplasate lângă geam, pot reduce temperatura resimţită. Dacă locuieşti la casă, pomii cu coroane bogate, precum nucul, sunt o alegere excelentă pentru a-ţi proteja locuinţa de supraîncălzire, dar şi pentru a menţine umiditatea la nivelul solului.

plante canicula jpg jpeg

8. Udă un cearşaf

Un alt truc eficient, pentru zilele călduroase, este să uzi bine un cearşaf cu apă cât mai rece şi să-l întinzi pe sârmă, în dreptul ferestrelor.

9. Nu închide uşile din casă

Atunci când închizi uşile fiecărei încăperi din locuinţa ta, aerul rece nu mai poate pătrunde la fel de uşor, iar camerele se încălzesc mai rapid şi atmosfera poate deveni irespirabilă. Specialiştii recomandă să laşi uşile din casă deschise şi pe timpul nopţii, pentru a favoriza recircularea aerului şi aerisirea camerelor.

10. Evită aburii

Pe timpul zilei evită să faci duşuri fierbinţi sau să speli vasele cu apă fierbinte. Lasă activităţile precum gătitul, spălatul rufelor sau al vaselor după lăsarea serii.

În ce să investeşti

  • Investeşte într-o izolaţie bună, care să respingă căldura soarelui pe timpul verii şi să păstreze căldura în interior pe timpul iernii.
  • Într-un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură. Aerul fierbine şi proaspăt care vine de afară va fi răcit într-o mare măsură de aerul rece şi viciat care iese din casă.
  • O soluţie mai costisitoare care se poate aplică la casele noi este de a face răcirea prin tavan sau pereţi, prin suprafeţe mari radiante, care permit diferenţe mici de temperatura faţă de aerul din camera şi astfel oferta un confort termic deosebit. Trebuie combinată cu soluţia de dezumidificare şi cu umbrirea ferestrelor.
  • Ventilatoare care eliberează şi vapori de apă, aceştia se evaporă cu absorbţie de căldură şi dau senzaţia de răcoare.
  • Barieră contra radiaţilor. Pentru mansarde, se montează între vată minerală şi placă de gips carton o folie de aluminiu, care joacă rol atât de barieră contra vaporilor, cât şi de barieră contra radiaţilor solare

Surse. eva.ro, libertatea.ro, hotnews.ro, exquis.ro