Cât de sănătos este somonul, peştele cu carnea roz? Culoarea este dată de pigmentul numit astaxantină
Face parte din categoria celor mai hrănitoare alimente şi nu doar că are un gust excepţional, somonul poate fi şi extrem de sănătos pentru organism.
Peştele cu carnea roz aparţine familiei Salmonidae şi este înrudit cu păstrăvul, lipanul şi morunul. Pe lângă gustul bun şi aspectul plăcut, de o culoare roz roşiatică, somonul este apreciat şi pentru valoarea sa nutritivă. Acest tip de peşte este bogat în acizi graşi Omega-3, aminoacizi esenţiali şi proteine, fiind o sursă importantă de grăsimi sănătoase. Din punct de vedere nutritiv, nu toţi somonii sunt la fel. Atât cel sălbatic, cât şi tipul de crescătorie conţin substanţe importante, însă primul reprezintă o alegere ideală din punct de vedere nutritiv.
Îmbunătăţeşte rezistenţa oaselor
Somonul este o sursă excelentă de acizi graşi Omega-3, consideraţi esenţiali pentru organism. Corpul omenesc nu produce aceşti acizi, aşa că trebuie să îi obţinem din alimentaţie. Grăsimile Omega-3 sunt apreciate pentru că previn dezvoltarea inflamaţiilor în corp, susţin sănătatea ochilor, reduc anxietatea şi depresia, îmbunătăţesc rezistenţa oaselor şi, de asemenea, scad riscul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.
INFO: Somonul este, de fapt, un peşte alb. Carnea este roz roşiatică datorită pigmentului numit astaxantină.
Te ajută să slăbeşti
Somonul este bogat în proteine de bună calitate, care joacă o serie de roluri importante în organism: ajută corpul să se vindece după răniri, menţin masa musculară la nivel satisfăcător, în timpul dietelor şi a înaintării în vârstă. La fel ca alte alimente bogate în proteine, somonul reglează hormonii care controlează apetitul şi este ideal de consumat în timpul curelor de slăbit. În plus, studiile demonstrează că grăsimile Omega-3 din somon reduc grăsimea de pe burtă.
Ajută sistemul nervos să funcţioneze optim
Carnea de somon constituie o sursă excelentă de vitamine din grupul B: tiamină (B1), riboflavină (B2), acid pantotenic (B5), acid folic (B9) şi cobalamina (B12). Acestea sunt implicate în mai multe procese importante din organism, inclusiv în transformarea alimentelor în energie, în crearea şi repararea ADN-ul şi în reducerea inflamaţiilor cronice, care pot favoriza apariţia bolilor. De asemenea, studiile arată că aceste vitamine lucrează împreună pentru ca sistemul nervos şi creierul să funcţioneze optim.
Reduce tensiune arterială
Somonul este bogat în potasiu, în special somonul sălbatic. Potasiul este benefic pentru tensiune arterială, echilibru normal al apei, contracţii musculare, digestie, ritm cardiac şi echilibru al pH-ului.
Citeşte articolul integral în ediţia cu nr. 23 a revistei „Click! pentru femei‟, pe care o găseşti la toate punctele de distribuţie a presei.