Cât de sănătos este somonul, peştele cu carnea roz? Culoarea este dată de pigmentul numit astaxantină

1 shutterstock 1678490950 jpg jpeg

Face parte din categoria celor mai hrănitoare alimente şi nu doar că are un gust excepţional, somonul poate fi şi extrem de sănătos pentru organism.

Peştele cu carnea roz aparţine familiei Salmonidae şi este înrudit cu păstrăvul, lipanul şi morunul. Pe lângă gustul bun şi aspectul plăcut, de o culoare roz roşiatică, somonul este apreciat şi pentru valoarea sa nutritivă. Acest tip de peşte este bogat în acizi graşi Omega-3, aminoacizi esenţiali şi proteine, fiind o sursă importantă de grăsimi sănătoase. Din punct de vedere nutritiv, nu toţi somonii sunt la fel. Atât cel sălbatic, cât şi tipul de crescătorie conţin substanţe importante, însă primul reprezintă o alegere ideală din punct de vedere nutritiv.

Îmbunătăţeşte rezistenţa oaselor

Somonul este o sursă excelentă de acizi graşi Omega-3, consideraţi esenţiali pentru organism. Corpul omenesc nu produce aceşti acizi, aşa că trebuie să îi obţinem din alimentaţie. Grăsimile Omega-3 sunt apreciate pentru că previn dezvoltarea inflamaţiilor în corp, susţin sănătatea ochilor, reduc anxietatea şi depresia, îmbunătăţesc rezistenţa oaselor şi, de asemenea, scad riscul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.

INFO: Somonul este, de fapt, un peşte alb. Carnea este roz roşiatică datorită pigmentului numit astaxantină.

Te ajută să slăbeşti

Somonul este bogat în proteine de bună calitate, care joacă o serie de roluri importante în organism: ajută corpul să se vindece după răniri, menţin masa musculară la nivel satisfăcător, în timpul dietelor şi a înaintării în vârstă. La fel ca alte alimente bogate în proteine, somonul reglează hormonii care controlează apetitul şi este ideal de consumat în timpul curelor de slăbit. În plus, studiile demonstrează că grăsimile Omega-3 din somon reduc grăsimea de pe burtă.

Ajută sistemul nervos să funcţioneze optim

Carnea de somon constituie o sursă excelentă de vitamine din grupul B: tiamină (B1), riboflavină (B2), acid pantotenic (B5), acid folic (B9) şi cobalamina (B12). Acestea sunt implicate în mai multe procese importante din organism, inclusiv în transformarea alimentelor în energie, în crearea şi repararea ADN-ul şi în reducerea inflamaţiilor cronice, care pot favoriza apariţia bolilor. De asemenea, studiile arată că aceste vitamine lucrează împreună pentru ca sistemul nervos şi creierul să funcţioneze optim.

Reduce tensiune arterială

Somonul este bogat în potasiu, în special somonul sălbatic. Potasiul este benefic pentru tensiune arterială, echilibru normal al apei, contracţii musculare, digestie, ritm cardiac şi echilibru al pH-ului.

Citeşte articolul integral în ediţia cu nr. 23 a revistei „Click! pentru femei‟, pe care o găseşti la toate punctele de distribuţie a presei.



Recente

shutterstock 2409568293 jpg
shutterstock 1917189239 jpg
shutterstock 647849362 jpg
shutterstock 1095270347 jpg
shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg
shutterstock 2077653295 jpg
Taci pentru a evita conflictele  Sursa foto shutterstock 2253955075 jpg
Esti o persoana toxica fara sa stii  Sursa foto shutterstock 1389422705 jpg
Minciuni, obsesie și iluzia fericirii în cartea „Roșu murdar” png
shutterstock 373552009 jpg
shutterstock 2004352769 jpg
shutterstock 2349783369 jpg
shutterstock 2165936661 jpg
Test de personalitate  Esti diplomat sau direct  Sursa foto shutterstock 620872658 jpg