Cât de sănătos este somonul, peştele cu carnea roz? Culoarea este dată de pigmentul numit astaxantină

1 shutterstock 1678490950 jpg jpeg

Face parte din categoria celor mai hrănitoare alimente şi nu doar că are un gust excepţional, somonul poate fi şi extrem de sănătos pentru organism.

Peştele cu carnea roz aparţine familiei Salmonidae şi este înrudit cu păstrăvul, lipanul şi morunul. Pe lângă gustul bun şi aspectul plăcut, de o culoare roz roşiatică, somonul este apreciat şi pentru valoarea sa nutritivă. Acest tip de peşte este bogat în acizi graşi Omega-3, aminoacizi esenţiali şi proteine, fiind o sursă importantă de grăsimi sănătoase. Din punct de vedere nutritiv, nu toţi somonii sunt la fel. Atât cel sălbatic, cât şi tipul de crescătorie conţin substanţe importante, însă primul reprezintă o alegere ideală din punct de vedere nutritiv.

Îmbunătăţeşte rezistenţa oaselor

Somonul este o sursă excelentă de acizi graşi Omega-3, consideraţi esenţiali pentru organism. Corpul omenesc nu produce aceşti acizi, aşa că trebuie să îi obţinem din alimentaţie. Grăsimile Omega-3 sunt apreciate pentru că previn dezvoltarea inflamaţiilor în corp, susţin sănătatea ochilor, reduc anxietatea şi depresia, îmbunătăţesc rezistenţa oaselor şi, de asemenea, scad riscul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.

INFO: Somonul este, de fapt, un peşte alb. Carnea este roz roşiatică datorită pigmentului numit astaxantină.

Te ajută să slăbeşti

Somonul este bogat în proteine de bună calitate, care joacă o serie de roluri importante în organism: ajută corpul să se vindece după răniri, menţin masa musculară la nivel satisfăcător, în timpul dietelor şi a înaintării în vârstă. La fel ca alte alimente bogate în proteine, somonul reglează hormonii care controlează apetitul şi este ideal de consumat în timpul curelor de slăbit. În plus, studiile demonstrează că grăsimile Omega-3 din somon reduc grăsimea de pe burtă.

Ajută sistemul nervos să funcţioneze optim

Carnea de somon constituie o sursă excelentă de vitamine din grupul B: tiamină (B1), riboflavină (B2), acid pantotenic (B5), acid folic (B9) şi cobalamina (B12). Acestea sunt implicate în mai multe procese importante din organism, inclusiv în transformarea alimentelor în energie, în crearea şi repararea ADN-ul şi în reducerea inflamaţiilor cronice, care pot favoriza apariţia bolilor. De asemenea, studiile arată că aceste vitamine lucrează împreună pentru ca sistemul nervos şi creierul să funcţioneze optim.

Reduce tensiune arterială

Somonul este bogat în potasiu, în special somonul sălbatic. Potasiul este benefic pentru tensiune arterială, echilibru normal al apei, contracţii musculare, digestie, ritm cardiac şi echilibru al pH-ului.

Citeşte articolul integral în ediţia cu nr. 23 a revistei „Click! pentru femei‟, pe care o găseşti la toate punctele de distribuţie a presei.



Recente

femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg