Ce alimente să eviţi în sezonul toxiinfecţiilor alimentare!
Mâncărurile grele şi preparate cu carne şi amestecuri din ouă pot provoca toxiinfecţii alimentare. Fereşte-te de unele alimente care pot cauza dureri digestive, ameţeală şi stări de vomă.
În caz că nu ştiai,fructele şi legumele se alterează cel mai repede,acestea situându-se pe primul loc în clasamentul cu alimente care produc toxinfecţii.
Urmează cele bogate în proteine,de exemplu ouăle şi carnea. Pe lista cu vinovaţi pentru declanşarea afecţiunilor digestiveintră şi igiena precară.
Nu lăsa mâncarea gătită la temperatura camerei
Dacă ai preparat mâncare care conţine carne,prăjeli şi sosuri,evită să o ţii mult timp pe masă ori aragaz după ce ai terminat-o. Chiar dacă e călduţă,e bine s-o dai la frigider. În caz că nu ştiai,riscul să producă intoxicaţie apare chiar în momentul preparării.
Evită să tai carnea pe acelaşi tocător şi cu acelaşi cuţit cu care ai tăiat vegetalele. Mai mult,e bine să te speli pe mâini înainte dar şi după ce ai tăiat carnea,legumele sau peştele.
Atenţie la lactate!
Crezi că e destul de rece şi laşi laptele,brânza şi alte produse derivate din ele,precum smântâna şi frişca pe masă,cu gând să nu le mănânci reci? Nu este o idee bună. Chiar şi iarna,lactatelese strică şi te pot îmbolnăvi.
Trucuri care reduc riscul de toxiinfecţii
Nutriţioniştii recomandă evitarea cărnii crudeşi a depozitării laptelui nefiert lângă alimente care se alterează uşor,cum sunt salatele.
Curăţă şi clăteşte cu multă apă ustensilele de bucătărie pe care le foloseşti.
Nu lăsa mâncărurile în vase fără capace. Şi când sunt în frigider trebuie acoperite,altfel îşi împrumută mirosul şi,mai rău,microbii,dacă s-au alterat.
Dacă au în compoziţie ou crud,alimentele nu se păstrează la temperatura camerei. Nu cumpăra din magazine conservele care au capacul bombat sau perforat.