Ce să nu faci când urmezi o dietă
Dieteticienii au realizat un top al celor mai frecvente greşeli de alimentaţie care au un impact major asupra siluetei şi sănătăţii. Iată care sunt acestea!
Să presupui că aşa-zisele calorii bune nu contează la greutate
Fibrele integrale,deşi foarte importante pentru sănătate,pot cauza câştigul în greutate dacă sunt consumate în cantităţi mari. De exemplu,orezul brun,fasolea,carnea de pui şi brânza sunt toate benefice pentru sănătate,dar,mâncate împreună,constituie mult prea multe calorii faţă de doza necesară la o singură masă. Adevărul este că dacă nu arzi atâtea calorii câte consumi,vei lua în greutate. Chiar şi fructele şi legumele se transformă în grăsime.
Să sari o grupă de alimente (sau trei)
Multe femei ţin diete vegan sau fără gluten,nu din motive etice sau de sănătate,ci ca să scape de kilograme,explică dieteticianul Cynthia Sass. Problema este că,dacă nu înlocuieşti proteinele,grăsimile şi carbohidraţii pierduţi-adică macronutrienţii-aceste diete pot duce la câştigul în greutate,oboseală,iritare şi afecţiuni digestive. Macronutrienţii trebuie să fie consumaţi cu grijă:nici prea puţini,nici prea mulţi.
Să nu mănânci destul de des
Oricât de tentant ar fi să "păstrezi" caloriile pentru o cină la restaurant sau pentru weekend,acest lucru îţi poate lua din energie şi îţi poate forţa organismu să ardă din muşchi pentru energie,ceea ce încetineşte metabolismul. Într-un studiu se arată că atunci când oamenii mănâncă o singură masă pe zi,au un risc mai mare de a suferi de diabet.
Să recurgi la o dietă cu rezultate imediate
Un regim drastic scăzut în calorii îţi aduce corpul într-o stare de conservare,deci vei arde caloriile mai încet. De asemenea,poate cauza dureri de cap,toane,oboseală şi,bineînţeles,pierderi doar temporare în greutate.