Semnificaţia apei sfinţite. De ce o folosim de Bobotează?
În a şasea zi din an, are loc marele praznic al Bobotezei. Apa sfinţită acum este vindecătoare şi nu se tulbură. Vezi cum îţi poate fi de folos!
În ziua de Bobotează, după liturghie, preotul face o slujbă specială. Vase mari sunt umplute cu apă proaspătă care va deveni agheasma mare. Cuvintele rugăciunii de sfinţire a apei îi arată puterile: „Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor‟.
O parte din apa sfinţită acum este folosită de preot pentru a stropi credincioşii veniţi la slujba, apoi în timpul botezului copiilor. O altă parte este dată credincioşilor pentru a le fi de folos tot anul.
Te întăreşte în dreapta credinţă
După ce primeşti apa sfinţită la finalul Sfântei Liturghii de Bobotează, poţi bea din ea timp de opt zile la rând, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate. Însoţeşti fiecare înghiţitură cu câte o închinare. Bunii creştini ştiu că este păcat să bei din agheasma mare după ce ai mâncat, să o arunci sau să o verşi.
Se obişnuieşte ca, după data de 14 ianuarie, să se păstreze la icoane, într-un recipient curat, alături de un fir de busuioc. Din aceasta se ia câte puţin la sărbătorile mari, după spovedanie, la vreme de boală şi în zilele de post pentru a-i întări în credinţă.
Te-ar mai putea interesa: Datini de Bobotează şi Sfântul Ioan
Când preotul opreşte un credincios de la împărtăşanie, poate lua agheasmă şi anafură, dar întotdeuna în această ordine, pentru că aghiazma mare este mai puternică decât anafura.
Este benefică pentru cei cu dependenţe
Pentru că acestă apă are în ea puterea Sfântului Duh, face adesea minuni. Există de mult credinţa că bolnavii se pot însănătoşi dacă beau chiar şi numai o gură dimineaţa, pe nemâncate sau dacă îşi spală locurile bolnave cu agheasmă mare. De asemenea, cei care au avut dureri de cap sau de stomac şi nu au putut ajunge la biserică, dar au băut apă sfinţită, s-au pus mai repede pe picioare.
Vezi şi: Cum să te rogi corect. Bonus: rugăciuni scurte pentru cupluri
Apa este văzută ca o sursă de viaţă. Apa sfinţită în ziua Botezului Domnului, numită agheamă mare, este un simbol al apei Iordanului sfinţite prin botezul lui Iisus.
Tot despre apa sfinţită se mai spune că vindecă patimile şi dezleagă păcatele, de aceea este benefică acelora care suferă din cauza dependenţelor de orice fel.
Credincioşii au grijă să nu spele în această zi, pentru că este mare păcat. În această zi, merg la mormintele celor dragi pentru a le îngriji şi pentru a da de pomană.
Descoperă mai multe efecte benefice ale apei sfinţite în cea mai nouă ediţie a revistei „Click! pentru femei“!
FOTO: Shutterstock