Cum să gestionezi conflictele la mesele de sărbători
În fiecare familie există anumite persoane care parcă așteaptă tocmai momentele de reunire a rudelor pentru a atinge subiecte sensibile care se termină mereu cu certuri. Îţi oferim câteva sfaturi pentru a le evita!
Conflictele nerezolvate din trecut, criticile la adresa celorlalți, comparațiile absurd – toate sunt surse care pot genera discuții în contradictoriu ce pot fi intensificate și de consumul de alcool tipic sărbătorilor. Ca să nu mai vorbim, desigur, de subiectele tipice tabu care tind să genereze tensiune, precum politica și convingerile personale. Psihologul Silvia dal Ben, citat de Mujer Hoy, a oferit câteva trucuri pentru gestionarea acestor momente incomode.
Cum să te descurci cu un membru tipic al familiei care caută probleme
Există întotdeauna un membru al familiei care pare să se bucure să semene discordie. Răspunsurile oferite cu calm ajută la detensionarea conflictului și previn creșterea tensiunii. „O strategie eficientă poate fi schimbarea subiectului, spre ceva neutru sau pozitiv. Pe lângă faptul că subliniază, într-un mod respectuos, că discuția merge pe o cale nedorită. Dacă situația continuă să escaladeze, poate fi util să invitați persoana să ia un moment pentru a se relaxa”, indică Silvia dal Ben.
Așa să-ți exprimi opinia cu respect
Păstrarea propriei păreri pentru tine pentru a nu genera conflicte te poate face să aduni frustrări. Nu ar trebui să taci, ci doar să înveți s-o exprimi cu respect, cu onestitate, empatie.
Alege momentul potrivit
Înainte de a-ţi împărtăși opinia, evaluează dacă este contextul adecvat. Dacă atmosfera este tensionată sau subiectul este sensibil, cel mai bine ar fi să aștepți un moment de calm.
Evită să învinovăţeşti pe cineva
Folosind „eu” în loc de „tu” în loc să arăți cu degetul sau să dai vina pe alții, concentrează-te pe modul în care simți sau percepi situația.
Te-ar mai putea interesa: Cele mai frecvente motive de ceartă într-o familie
Fii cât mai clar
Evită generalizările sau comentariile ambigue care ar putea fi interpretate greșit. Exprimă-ţi ideile în mod concret, subliniind scopul acestora.
Arată empatie și validează-i pe ceilalți
Înainte de a-ți exprima opinia, arată că prețuiești perspectiva celuilalt.
Menține un ton calm
Tonul vocii și limbajul corporal sunt la fel de importante cum sunt şi cuvintele. A vorbi încet și a menține o postură relaxată ajută ca mesajul tău să fie înţeles corect.
Evită să-ţi impui punctul de vedere
În loc să încerci să convingi cu orice preţ, prezintă-ţi părerea ca pe o invitaţie la reflectare sau dialog.
Vezi și: Perechile de zodii care se ceartă tot timpul
Acceptă dezacordul
Nu toată lumea poate fi de acord cu tine și n-ar trebui să fie o problemă. Ascultarea deschisă și respectarea diferențelor de opinie întărește relațiile și dialogul constructiv.
FOTO: Shutterstock