Ce se întâmplă în corp după ce slăbeşti şi care este impactul asupra creierului şi articulaţiilor
Te-ai întrebat vreodată de ce este atât de uşor să slăbeşti în prima săptămână, atunci când începi o dietă nouă, iar după aceea devine din ce în ce mai greu să pierzi în greutate? Să ştii că nu este doar o senzaţie. În corp şi în creier se întâmplă lucruri, pe care este bine să le ştii.
Publicaţia virtuală Bussines Insider a publicat un clip în care arată cum corpul şi creierul tău se pot întoarce împotriva ta atunci când încerci să mănânci alimente sănătoase, în scopul de a topi kilogramele nedorite.
Ce se întâmplă în primele zile de dietă
În timpul primei săptămâni de dietă, trebuie să ştii că pierzi o bună parte din greutatea apei din ţesuturi, metabolismul se adaptează la modificările din meniu, însă nu arzi atât de multe calorii pe cât ai crede. Pe măsură ce începi să „topeşti‟ mai multe grăsimi, este posibil să observi că îţi este ceva mai foame decât de obicei. Acest lucru se datorează faptului că un hormon numit leptină, a cărui funcţie este aceea de a-i da creierului senzaţia de saţietate, este mai puţin disponibil atunci când slăbeşti. Din clip mai aflăm că, în urma unui studiu în domeniu, persoanele obeze, care au pierdut 10% din greutatea corporală, au avut niveluri mai scăzute de leptină – hormonul activează anumite zone ale creierului legate de apetit.
Acest lucru nu numai că te face să vrei să mănânci mai mult, însă în organism, pentru refacerea nivelului de leptină, se activează butonul pofte pentru alimente grase, cu un conţinut ridicat de calorii. Dacă reuşeşti să învingi ispitele culinare, vei cunoaşte rezultate bune în ceea ce priveşte dieta. Şi nu doar în privinţa kilogramelor în plus, ci te vei bucura de beneficii în întregul corp.
+1 kg de grăsime = 4 kg de presiune asupra genunchilor
Pe lângă diminuarea tensiunii asupra vaselor de sânge şi îmbunătăţirea funcţiei generale a creierului, fiecare kilogram pierdut ridică patru kilograme de presiune de pe articulaţiile genunchiului.
Ce înseamnă, de fapt, să „arzi‟ grăsimea
Unde se îndreaptă toată acea grăsime atunci când slăbeşti? Potrivit unui studiu, pentru fiecare 10 kilograme de grăsime pe care le topeşti, 8,4 kilograme sunt expirate ca dioxid de carbon. Restul de 1,6 kilograme sunt transformate în apă şi deversate din corp, sub formă de urină, fecale, transpiraţie şi alte fluide corporale. Deci, mai degrabă decât să „arzi‟ grăsimea, o excretezi.
@shutterstock