Ce spune preferinţa pentru mâncarea picantă despre personalitatea ta

1 shutterstock 80358658 jpg jpeg

Dacă vrei să slăbeşti, este o idee bună să-ţi începi ziua cu o porţie de mâncare condimentată, pentru că alimentele picante accelerează metabolismul şi grăbesc arderile. Mai ales dacă adori ierburile aromatice în meniu şi încerci să nu ratezi nicio masă fără să adaugi ardei iute, ghimbir, hrean sau alte condimente care dau gust picant mâncării. Ştiai însă că preferinţa pentru alimente picante poate oferi detalii despre felul tău de a fi?

Un studiu efectuat de experţii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, privind ingestia de ardei iuţi, s-a axat, pe de-o parte, şi asupra persoanelor cu tendinţa de a devora mâncarea condimentată şi picantă. În ceea ce priveşte personalitatea, participanţii care preferă alimentele iuţi au demonstrat că sunt mai înclinaţi spre activităţi în care sunt nevoiţi să îşi asume riscuri, cum ar fi paraşutismul, cursele de maşini, scufundările în locuri periculoase.

Logica din spatele conexiunii

Cum s-a ajuns la această concluzie? Analiza raţională a experţilor a condus, practic, la evaluarea riscurilor. Pentru a participa la astfel de activităţi, o persoană trebuie să evalueze riscurile implicate, să cântărească opţiunile şi apoi să-şi înfrunte temerile. În acest caz, senzaţia de gură care ia foc stimulează frica generală, iar la final, când trece "pericolul", apare senzaţia de satisfacţie, recompensa care te face să vrei din nou să simţi frica. Capsaicina este iritantul care face ardeii iute atât de picanţi şi nu este un compus chimic pentru papilele gustative. Însă este o substanţă care declanşează receptorii de durere.

 

Plăcerea de a consuma ardei iuţi, masochism benign?

Paul Rozin, unul dintre autorii principali ai studiului, sugerează că preferinţa pentru alimentele picante este, în esenţă, o formă de masochism benign. Ca multe alte activităţi de asumare a riscurilor, consumul unui ardei iute este negativ, dar numai într-o anumită măsură. Ardeii iuţi stimulează un sistem de „avertizare” senzorială înnăscut, care nu este dăunător.„Mâncarea cu ardei iute, alpinismul, băile extrem de fierbinţi şi multe alte activităţi pot fi considerate metode de căutare a fricii sau a recompensei de după asumarea riscurilor”, spune Rozin.

@shutterstock



Recente

5 obiceiuri care combat anxietatea  Sursa foto shutterstock 2500604963 jpg
cursuri functionari curs online de design interior jpg
Alege un dragon si vezi ce te ingrijoreaza  Sursa foto Pixabay jpg
Foto campanie jpg
Iluzie optica  Esti credul sau realist  Sursa foto The Minds Journal webp
shutterstock 1641730780 jpg
Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg