Ce trebuie să ştii despre alergenii din dieta ta

Să mănânci multe fructe şi legume şi să renunţi la carne, produse procesate şi cele care conţin alergeni poate fi cea mai bună alegere pe care o puteai face pentru sănătatea ta.
Alergenii se pot defini ca oricare substanţe care produc reacţii adverse în corpul tău. Aceştia variază de la o persoană la alta,dar cel mai des întâlniţi sunt alergenii din ouă,soia,făină (gluten),lactate şi carne.
Asta nu înseamnă să îţi shimbi radical stilul alimentar şi să devii raw vegană,ci poţi să urmezi principiile unor diete mai puţin restrictive.
Alimentaţia vegetariană sau cea vegană sunt două alternative sănătoase,dar mai prietenoase,nu doar dacă ne referim la gătit,ci şi la sănătate. Mai precis,adoptând un regim vegetarian,de exemplu,poţi scăpa de kilogramele în plus,poţi ţine sub control simptomele diabetului zaharat şi poţi reduce nivelul colesterolului„rău“.
Mai mult,dacă alegi să urmezi dieta Paleo sau cea vegană,vei beneficia şi de o reducere a indicelui glicemic,pentru că produsele premise în această dietă au un conţinut scăzut de zahăr,făină şi carbohidraţi rafinaţi,precum produsele de patiserie.
Dieta Paleo şi cea vegană contribuie la scăderea indicelui glicemic,pentru că lista alimentelor permise în dietă este săracă în produse cu zahăr,făină şi carbohidraţi.
O alimentaţie bogată în legume şi fructe este,de asemenea,bogată în carbohidraţi. De fapt,„phyto“ se referă la plante,iar fitonutrienţii sunt substanţe chimice care protejează plantele de germeni,fungi şi alţi dunători.
În plus,fitonutrienţii pot proteja corpului de boli.
De regulă,o alimentaţie cu un conţinut mare de fitonutrienţi conţine produse sărace în pesticide,antibiotice şi hormoni. Ca să nu mai vorbim că produsele modificate genetic „GMO“ nu trebuie să existe în dietă.
Contează foarte mult modul cum reacţionează corpul când primeşte anumite produse,pentru că reacţiile sunt diferite de la caz la caz. Important este să ştii care pot fi reacţiile adverse
Lactatele
Potrivit medicului Amy Shah,de la Universitatea din Columbia,produsele lactate pot cauza inflamaţii în organism.
Unii pot tolera anumite lactate mai bine decât pe altele,dar sunt persoane care e mai bine să nu consume deloc acest tip de hrană,eventual,dacă nu au probleme cu soia,să bea lichide pe bază de soia.
Lactatele pot dăuna celor care nu le pot tolera,de exemplu pot contribui la apariţia obezităţii,diabetului,bolilor cardiace şi a cancerului.
Cereale
Specialiştii spun că cerealele integrale au şi dezavantaje,nu aduc doar beneficii corpului. Acestea pot creşte nivelul de zahăr din sânge şi,astfel,pot reduce rezistenţa sistemului imunitar.
Glutenul din cereale produce inflamaţii,tulburări digestive şi chiar duce la obezitate.
Carnea
O masă care conţine carne,lactate sau brânzeturi şi ouă poate favoriza apariţia inflamaţiilor în corp,reacţii care pot apărea după câteva ore în corp. Acest lucru duce la rigidizarea,în timp,a arterelor.
Inflamaţiile se pot manifesta sub foma unor reacţii locale care produc roşeaţă,căldură,tumefiere şi durere,ca urmare a infecţiei,iritare şi eczeme. Aceste inflamaţii pot fi interne sau externe.
Un răspuns inflamator intern poate veni,de asemenea,în multe forme,de exemplu,pot apărea dureri de stomac,coşuri sau erupţii cutanate.