Ce trebuie să ştii despre îngheţată. Cum citeşti eticheta şi ce sortiment să alegi ca să eviţi îngheţata cu substanţe toxice

1 inghetata 1704522226 jpg jpeg

Cremoasă şi răcoroasă, îngheţata este unul dintre deliciile verii. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea dulciurilor, abundă în calorii, zahăr şi grăsimi. Află tot ce trebuie să ştii despre îngheţată, cum afectează ea silueta şi dacă o poţi include într-o dietă sănătoasă.

Nu e o surpriză să afli că îngheţata este bogată în calorii şi zahăr, dar săracă în nutrimente care menţin senzaţia de saţietate pentru mai mult timp. Dacă mănânci îngheţată ocazional, nu ar trebui să-ţi faci griji cu privire la lipsa substanţelor hrănitoare. Dacă însă obişnuieşti să înlocuieşti cu ea alimentele bogate nutritiv, cum ar fi fructele, legumele sau cerealele integrale, alimentaţiei tale îi vor lipsi vitaminele şi mineralele fundamentale. Deşi există pe piaţă şi produse cu conţinut scăzut de grăsimi şi fără zahăr, comercializate ca fiind mai sănătoase, acestea sunt, totuşi, bogate în calorii şi pot conţine îndulcitori deopotrivă de nocivi.

De cât zahăr este vorba?

Multe tipuri de îngheţată conţin circa 12-24 grame de zahăr la o porţie de 65 de grame. Destul de mult, având în vedere limita zilnică recomandată pentru consumul de zahăruri: circa 50 de grame de zahăr pentru o dietă care însumează 2.000 de calorii pe zi. Cu două îngheţate pe zi, rişti să atingi deja această limită, una pe care nu vrei s-o depăşeşti, iar asta pentru binele tău. Este binecunoscut faptul că aportul excesiv de zahăr este responsabil pentru multiple probleme de sănătate, precum obezitate, boli de inimă şi de ficat sau diabet.

Ce sortiment să alegi

Îngheţata conţine lapte, ceea ce înseamnă că îţi oferă şi toate substanţele benefice ale acestui aliment: vitaminele A şi D, calciu şi fosfor. În afară de asta, diferitele arome ale acestui produs dulce îi adaugă un coeficient nutriţional suplimentar. De exemplu, îngheţata cu ciocolată neagră este bogată în antioxidanţi şi flavonoizi, ceea ce ajută la scăderea colesterolului rău şi protejează sănătatea inimii.

Greu de digerat

Îngheţata este chiar mai greu de digerat decât lactatele din care este produsă, deoarece este… îngheţată. Timpul de digestie a îngheţatei este încetinit din cauza timpului pentru substanţele din lapte. Alimentele cu digestie lentă sunt, de obicei, cele bogate în fibre, proteine şi grăsimi. Organismului tău îi ia mai mult pentru a digera grăsimile şi proteinele, iar acestea sunt chiar componentele principale ale laptelui. După cum ştim, o digestie deficitară duce la acumularea kilogramelor în plus.

Fii atentă la ingrediente şi etichete!

Când cumperi o astfel de trataţie dulce, verifică cu atenţie etichetele cu ingredientele produsului. Alege îngheţate realizate în principal din ingrediente reale, cum ar fi smântână, lapte, cacao şi vanilie, şi evită-le pe cele puternic rafinate. Cum faci asta? Alegându-le pe cele cu un număr cât mai mic de ingrediente greu de citit. Dacă încerci să slăbeşti, caută produse cu mai puţin de 200 de calorii pe porţie.

@shutterstock