Cele 4 răspunsuri inteligente la interviu, când auzi întrebarea „De ce ar trebui să te angajăm?‟
Există o linie fină între a fi cel mai dorit viitor angajat al companiei şi veriga slabă a grupului de aspiranţi la jobul disponibil. Experţii în resurse umane au dezvăluit câteva răspunsuri cu care nu dai greş, dacă mizezi pe ele, atunci când eşti la interviu.
De fiecare dată când eşti chemat la discuţii pentru un job disponibil, încerci să te pregăteşti psihic, fizic şi ai la tine cele mai potrivite răspunsuri la întrebări. „Poţi lucra în condiţii de stres?‟, „Eşti un jucător de echipă?‟, „Câtă experienţă ai?‟ – oricât de nimerită este replica ta la aceste enunţuri, întotdeauna răspunsul la „De ce ar trebui să te angajez?‟ lasă loc de mai bine şi de interpretări. Deşi s-ar putea să vrei instinctiv să zici „Pentru că pur şi simplu ştiu ce am de făcut şi oricum învăţ foarte repede‟, să ştii că nu asta vrea să audă intervievatorul. Iată câteva replici câştigătoare la această întrebare încuietoare.
Rămâi în zona de modestie
„Cel mai bun răspuns la această întrebare ar trebui să includă o combinaţie de entuziasm, încredere şi modestie‟, spune Ken Coleman, de la SiriusXM, expert în atragerea de forţă de muncă de calitate. „Dacă aplici pentru un job în care îţi poţi folosi talentele pentru a îndeplini proiecte pe placul tău şi pentru a aduce rezultate care contează şi pentru tine, atunci zâmbeşte larg, cu entuziasm şi spune că îţi doreşti jobul acesta, pentru că este fix locul unde vrei să fii‟. Poţi completa cu: „Am talentul de a-mi însuşi acest rol şi pasiunea de a-l maximiza în favoarea companiei şi a echipei‟.
Imaginează-ţi că eşti intervievatorul
Potrivit expertului în cariere Elana Konstant, ar trebui să te gândeşti la răspunsul pentru această întrebare din perspectiva angajatorului. „Ce trebuie să audă intervievatorul pentru a-şi da seama că eşti candidatul potrivit? În loc să te concentrezi asupra a ceea ce doreşti să transmiţi, focusează-te asupra a ceea ce afectează angajatorul – provocările companiei, proiectele viitoare, schimbările din industrie şi aşa mai departe‟. Este util să exersezi răspunsul cu voce tare, în special în dimineaţa interviului.
Pregăteşte-ţi puncte de vedere
Expertul în resurse umane Vicki Salemi spune că sunt importante şi opiniile. „Trebuie să transmiţi că ai abilităţile şi experienţa pentru asumarea rolului, de a vorbi cu entuziasm şi pasiune şi, apoi, să revii la seriozitatea de la început, când ai început să oferi răspunsul. Salemi îi sfătuieşte pe cei care îşi caută un loc de muncă să nu fie timizi cu privire la pasiunile lor şi la curajul de a-şi asuma riscuri.
Este în regulă să te şi lauzi
La interviu, nu fi prea timid, recomandă Salemi. Este un interviu, ei se aşteaptă să te lauzi. Poţi spune ceva de genul: „Ar trebui să mă angajaţi pentru că sunt organizat şi excelez în abilităţile necesare pentru acest post. Am făcut XYZ la jobul meu actual şi am deja experienţe valoroase, utile pentru viitorul job‟, este exemplul specialistului. Detaliază ce anume ai făcut şi ai multe şanse ca la finalul răspunsului tău, replica angajatorului să fie „Sună destul de convingător!‟.
@shutterstock