Cele cinci alimente pe care nu trebuie să le speli înainte de a le găti
Dacă crezi că scapi de bacterii prin spălarea acestor alimente, mai gândeşte-te. Carnea de pui, de exemplu, nu este indicat să o clăteşti sub jet de apă în chiuvetă, înainte de a o prepara. De ce?
Motivul pentru care nu este recomandat să speli carnea de pui înainte de a o găti este confirmat. Nu numai că obiceiul nu duce la eliminarea bacteriilor sau a agenţilor patogeni din mâncare, ci poate creşte riscul de contaminare. „Spălând puiul crud în chiuvetă, este posibil să răspândeşti bacteriile prin bucătărie, inclusiv pe suprafeţele curate, precum blaturi, prin stropire şi picurare”, spune expertul în nutriţie şi sănătate alimentară Eric Sieden, din New York. Singurul mod cu adevărat eficient de a scăpa de bacterii este de a găti carnea, iar regula se extinde întotdeauna şi la peştele crud şi la alte tipuri de carne.
Carnea roşie
La fel de periculos să o speli, din cauza răspândirii bacteriilor, dar în acest caz se adaugă şi umezeala cărnii, ca element nefavorabil pentru rezultatul final menit să fie consumat. „Umezeala adăugată în timpul spălării va creea abur, iar acesta va afecta şi gustul‟, atrage atenţia Sieden. Dacă pur şi simplu nu poţi renunţa la obiceiul de a spăla carnea, după aceea, este indicat să usuci excesul de apă, tamponând-o cu un şervete de hârtie sau de bumbac. Important! La final, scapă de excesul de umiditate din chiuvetă şi igienizează şi suprafeţele din apropiere.
Produse pre-spălate şi salatele
Dacă este marcat pe ambalaj ca produsul este pre-spălat, atunci nu este nevoie să îl speli din nou. Economiseşte apa şi timpul! În plus, dacă ai spălat înainte carnea şi nu ai igienizat foarte bine chiuveta, rişti să contaminezi şi salata.
Ciuperci
La fel ca şi carnea, gustul ciupercilor poate fi schimbat şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu consistenţa ciupercilor, dacă intră în contact cu apa mult timp, potrivit Bon Appetit. Nu devin periculoase, cu excepţia cazului în care suprafeţele în care sunt curăţate sau din apropiere sunt contaminate, dar, potrivit lui Sieden, „majoritatea bucătarilor vor spune să nu le înmoi, să nu speli ciupercile, ci să le ştergi cu un prosop de hârtie umed, întrucât ciupercile absorb apa ca un burete”.
Ouă
Deşi nu toţi apelează la această practică, sunt oameni care iau în considerare spălarea ouălor înainte de a le folosi. La urma urmei, ouăle sunt eliminate de păsări şi pot cădea pe podea sau pe suprafeţe murdare. Totuşi, nu ar trebui să îţi faci griji. Toate ouăle comercializate sunt curăţate în prealabil cu săpun şi apă fierbinte, astfel încât cojile sunt, în cea mai mare parte, foarte curate.
@shutterstock