Cu dieta volumetrică mănânci cât pofteşti. Principiul de bază al curei este să te saturi

1 dieta volumetrica jpg jpeg

Te-ai gândit vreodată că ai putea ţine o dietă care îţi permite să mănânci mult, pe saturate? Una dintre curele gândite să ofere saţietate este dieta volumetrică. Această cură presupune să mănânci mai mult, comparativ cu alte planuri alimentare de slăbit. Până aici, pare un scenariu ireal. Principiul de bază al dietei este să mănânci pe saturate, însă nu orice.

Dacă savurezi mâncarea cu plăcere şi ai trăit până acum cu groaza dietelor restrictive, care îţi cer să reduci porţiile şi să uiţi de anumite alimente, dieta volumetrică va fi salvarea ta! Ideea este să îţi umpli farfuria cu alimente sănătoase şi cât mai sărace în calorii pentru a te simţi sătulă!

„Dacă alegi alimente care au puţine calorii, porţiile de mâncare pot să crească, dar numărul total de calorii al unei mese scade“, explică Barbara Rolls, cea care a gândit dieta.

Ce alimente sunt permise

Cuvântul-cheie al dietei este „saturaţia“, iar ideea de bază este să mănânci cât mai multe alimente cu un conţinut ridicat de apă, cum ar fi supele, fructele şi legumele, cerealele integrale, lactatele degresate şi peştele slab.

Legumele şi fructele sunt voluminoase şi îţi umplu farfuria, aşa că poţi consuma o cantitate de două sau de trei ori mai mare, dar cu mai puţine calorii.

Regulile dietei volumetrice

Ca să funcţioneze această cură de slăbire şi în cazul tău, ţine cont de aceste reguli:

În fiecare zi legume şi fructe

Fie că îţi pregăteşti singură legumele sau cumperi pungi cu legume gata tăiate, asigură-te că ai mereu ceva proaspăt în casă. Umple-ţi un coş cu fructe şi congelatorul cu legume îngheţate.

Mănâncă înainte de... masă

Nu este o eroare! Dieta volumetrică încurajează mâncatul înainte de mesele principale! În felul acesta nu o să-ţi mai fie foame când e ora mesei. Înainte de mic dejun, prânz şi cină, alege alimente şi preparate cu foarte puţine calorii, cum ar fi o salată de frunze verzi sau o supă uşoară.

Satură-te mai întâi cu privirea

Umple-ţi farfuria. De ce? Pentru că înainte de prima înghiţitură, creierul înregistrează satisfacţia. Creierul realizează faptul că nu te vei ridica de la masă cu senzaţie de foame, iar asta te va determina să mănânci mai puţin din alimentele care îngraşă sau sunt nesănătoase. Când îţi umpli farfuria, cel mai bine e să alegi alimente bogate în apă, care te fac să te simţi sătulă fără prea multe calorii. De exemplu, iaurtul.

Mizează pe proteine

Proteinele îţi conferă senzaţia de saţietate rapid. Alege-le cu grijă! Poţi să consumi porţii mici de lapte degresat, fasole, tofu sau peşte.

Mănâncă tot

Cum scopul dietei volumetrice este să te simţi sătulă după fiecare masă, e aproape obligatoriu să îţi goleşti farfuria! Alte diete cer să mănânci mai puţin, dar nu şi dieta volumetrică. Mănânci mai mult, dar mai puţin caloric.

@freepik