Cum îi ajută laptele cald pe insomniaci, plus alte alimente care pot induce starea de somn

1 lapte jpg jpeg

De secole, oamenii consumă lapte cald, înainte de culcare, pentru a-şi induce starea de somn şi de relaxare. În timp ce unii spun că este vorba doar de o tradiţie, ştiinţa îi dovedeşte beneficiile.

Un pahar de lapte cald înainte de culcare este o metodă tradiţională, pentru a combate stările de agitaţie şi de anxietate. Pentru unii, acest obicei este legat de copilărie, deoarece mulţi copii obişnuiesc să consume seara această băutură. În urma unor studii s-a demonstrat că produsele lactate, precum laptele, te pot ajuta să te odihneşti mai bine, însă motivul nu era în totalitate cunoscut.

Oamenii de ştiinţă credeau anterior că laptele provoacă somnolenţă, doar datorită concentraţiei sale mari de triptofan, un aminoacid natural care joacă un rol vital în producerea serotoninei, melatoninei, niacinei şi nicotinamidei. De asemenea, triptofanul, ajută la menţinerea nivelului optim de proteine şi de enzime, din organism.

Pe lângă, triptofan, cercetătorii au descoperit în laptele cald alţi compuşi care promoveză un somn bun. Mai exact, o combinaţie de peptide din lapte numite hidrolizat triptic de cazeină, care acţionează ca un sedativ natural, ameliorând stresul şi favorizând somnul. Studiul publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry dezvăluie că aceste peptide sunt recomandate în cazul celor care suferă de insomnii.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au numit privarea de somn, care afectează multă lume, o „epidemie”, iar una dintre soluţiile pe care le avem pentru a combate această problemă este laptele cald. Odată cu acest studiu, încă o dată a fost confirmat că substanţele din compoziţa băuturii ajută la ameliorarea anxietăţii şi încurajează un somn mai bun, dar şi relaxarea.

De asemenea, dacă nu eşti un fan al laptelui, cercetătorii au inclus pe lista alimentelor care pot induce starea de relaxare şi de somn: brânza, puiul, curcanul, peştele, seminţele de floarea soarelui, arahidele, seminţele de dovleac şi boabele de soia.

Alte modalităţi pentru a obţine un somn mai bun

Pe lângă consumul acestor alimente, cercetătorii recomandă şi alte modalităţi pentru a obţinute un somn de bună calitate, în fiecare noapte:

  • Menţine un program de somn regulat. Mai exact, este bine să ai o oră regulată de culcare şi de trezire, chiar şi în weekend;
  • Închide dispozitivele electronice, cu cel puţin o oră, înainte de culcare, deoarece lumina albastră va perturba producţia de melatonină (hormonul care induce somnul);
  • Evită să consumi alimente grele, înainte de culcare. La cină sunt recomandate proteinele, precum: carnea de pui, de curcan, brânza, laptele, dar şi salatele;
  • Fă exerciţii fizice în fiecare zi. Chiar şi 30 de minute de mers lejer, promovează un somn mai bun.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg