Cum să ai o dietă echilibrată în zilele caniculare
O alimentaţie sănătoasă este esenţială pentru a avea o stare de sănătate bună şi pentru o funcţie imunitară normală.
În timpul verii, din cauza căldurii, apetitul poate scădea, însă trebuie să ne asigurăm că organismul primeşte tot ce are nevoie pentru a funcţiona optim. O dietă sănătoasă ne ajută să evităm probleme grave, precum deshidratarea, infecţiile bacteriene, durerile de stomac şi atacurile cerebrale.
Iată cum să ai o dietă echilibrată în zilele caniculare:
Consumă băuturi cu conţinut scăzut de calorii
În zilele caniculare, când tot ce îţi doreşti este să te răcoreşti, băuturile cu un conţinut ridicat de calorii te pot deturna de la dieta sănătoasă pe care o ai în restul anului. Sucuri carbogazoase, cocktailuri, Ice Coffee, Frappé, shake – toate aceste băuturi sunt bogate în calorii şi, consumate în exces, îţi pot afecta sănătatea în timpul verii. Nu este de ignorat faptul că hidratarea este importantă, însă poţi alege să consumi alternative sănătoase la băuturile răcoritoare specifice sezonului cald. Astfel, poţi consuma bauturi vegetale, care au un aport energetic mare, fiind bogate în calciu, minerale şi vitamine. Acestea sunt 100% vegetale, se obţin din cereale, soia, migdale, nuca de cocos, nuci caju, drept urmare nu conţin lactoză şi nici colesterol.
Consumă cât mai multe fructe şi legume
Fructele şi legumele sunt printre cele mai importante alimente care furnizează organismului vitaminele, mineralele şi fibrele de care are nevoie pentru a se menţine sănătos. Specialiştii recomandă să mâncăm, în fiecare zi, cel puţin cinci porţii (echivalentul a 400 de grame) de fructe şi legume.
- Roşiile sunt bogate în vitamina C şi vitamina A.
- Avocado are un conţinut ridicat de fibre, vitaminele B5, B6, C şi K, acid folic şi potasiu, precum şi antioxidanţi care protejează celulele.
- Alimentele verzi, precum fasolea, spanacul şi salata, conţin proteine şi fier şi sunt bogate în antioxidanţi care repară şi protejează celulele. De asemenea, au un conţinut ridicat de vitamine (A, C şi B) şi fibre.
- Pepenele verde are cea mai mare concentraţie de licopen dintre fructele şi legumele proaspete. Licopenul este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, care protejează organismul împotriva radicalilor liberi şi a factorilor nocivi din mediul exterior.
- Fructele de pădure au valori nutriţionale ridicate, sunt antioxidanţi puternici şi sunt bogate în fibre şi vitamina C.
Consumă cât mai multă apă
Consumul de apă este extrem de important deoarece ajută la rehidratarea organismului şi îl ajută să funcţioneze mai bine. În zilele caniculare, este important să consumi cel puţin opt pahare cu apă pentru a avea un corp bine hidratat. Cantitatea de apă exactă pe care trebuie să o consume o persoană în perioada verii depinde de mai mulţi factori, precum vârstă, sex, greutate, înălţime, nivel de activitate fizică şi condiţiile de mediu. Aproximativ 20% din cantitatea de apă de care avem nevoie provine din alimentaţie. Multe fructe şi legume au un conţinut ridicat de apă, de aceea este important să le introduci în alimentaţia zilnică. Printre acestea se numără pepenele, roşia, lămâia, castravetele, ardeiul şi ananasul.
Cu o planificare minuţioasă, este posibil să mănânci sănătos şi în timpul vacanţei, fie că ai în plan o excursie prelungită, fie că alegi să te relaxezi acasă. Nu uita că practicile alimentare sănătoase sunt importante pentru a minimiza riscul îmbolnăvirilor. Aşadar, alege alimente şi băuturi care să te ajute să îţi păstrezi organismul sănătos şi o funcţie imunitară bună şi asigură-te că le prepari în condiţii optime (spală fructele şi legumele înainte de a le mânca, dezinfectează suprafeţele şi obiectele înainte şi după folosire, spală-te pe mâini cu săpun cel puţin 20 de secunde înainte de a te apuca de gătit).
Sursă foto: All kind of people/ Shutterstock