Cum să nu te îngraşi de sărbători

1 46867 original jpg jpeg

Mesele pline de bunătăţi sunt întotdeauna un pericol pentru siluetă. Secretul menţinerii greutăţii e unul pe cât de simplu în teorie, pe atât de greu de pus în practică: moderaţie şi echilibru. Şi un pic de mişcare.

După masă,o plimbare

E important să ne asigurăm că reuşim să transformăm în energie toate mâncărurile copioase,consumate la mesele festive. Ideal ar fi să limităm porţiile preparatelor bogate în zahăr şi grăsimi. În loc să ne aşezăm pe canapea la televizor după o masă copioasă,mai bine facem o plimbare în pas alert,o tură prin parc sau la săniuş. „E de asemenea util sa fim exigenţi,să nu mâncăm orice ni se pune în faţă,doar pentru că aşa cere tradiţia“,recomandă medicul endocrinolog Andreea Şuvoială.  „Mare atenţie şi la băuturile alcoolice. Sunt bogate în calorii şi ne deschid apetitul alimentar. Aş da acelaşi sfat şi aici:să fim pretenţioşi,să alegem un pahar dintr-o băutură specială,la care visăm demult,să mizăm pe calitate,nu pe cantitate“,continuă specialistul.

Atenţie la asocierea alimentelor

Este important să asociezi corect alimentele.  Farfuria ideală este compusă jumătate din legume,un sfert din proteine (carne,peşte,lactate,ou) şi un sfert din glucide (pâine,mămăligă,paste,orez,cartofi) .Cu alte cuvinte,putem asocia orice alimente din categoriile de mai sus,cu condiţia să respectăm proporţiile. „Ca sfat general,aş recomanda să nu punem pe masă tot ce am pregătit,tot ce am primit de la rude şi musafiri. Ne va fi foarte greu să ne oprim din mâncat,vom dori să gustăm din toate şi ne vom pierde controlul“,recomandă dr. Andreea Şuvoială. Fructele şi dulciurile,nelipsite în mod obişnuit la finalul mesei,pot fi servite pe post de gustare,la distanţă de 2 ore de o masă principală.

Nu mânca la ore târzii

În multe cazuri,de sărbători,musarii vin în a doua parte a zilei,aşadar cina se transformă în masa principală a zilei. Ideal ar fi ca mesele copioase să fie servite în jurul orei prânzului,ca să ai ocazia să faci şi o plimbare.

Fără grabă!

Creierul are nevoie de 20 de minute pentru a transmite stomacului senzaţia de saţietate. Dacă mănânci repede,nu-i vei acorda acest răgaz şi vei mânca mai mult decât este necesar pentru a te simţi sătulă. De asemenea,vei înghiţi mai mult aer,ceea ce va îngreuna digestia şi va duce la apariţia balonării şi a senzaţiei de prea plin.

Sfatul specialistului

Dr. Andreea Şuvoială,medic specialistendocrinolog,consilier nutritiţie şi dietetică,Bio Terra Med,Bucureşti

Putem mânca mai puţin din alimentele bogate în calorii,grăsimi şi zahăr folosind farfurii din seturi clasice,cu diametru mult mai mic decât al farfuriilor moderne (veţi constata că nu sunt mai mari de două palme alăturate). E un truc simplu,care funcţionează negreşit,cu condiţia ca să ne servim o singură dată din preparatul respectiv.



Recente

credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg
6lIYr2i   Imgur jpg
5 semne ca stii pe cineva dintr o viata anterioara  Sursa foto shutterstock 2224636905 jpg
R2TSAT1   Imgur jpg
independenta financiara jpg
Podcasturile, pe primul loc jpg
credinte limitative   Imgur png
shutterstock 306995825 jpg
Test culoarea parului dezvaluie profesia potrivita  Sursa foto shutterstock 2165133035 jpg
Ce spune despre tine linia inimii curbata sau dreapta  Sursa foto shutterstock 2334122835 jpg
shutterstock 2060770343 jpg
shutterstock 2037557141 jpg
Iluzie optica  Ce vezi prima oara  Sursa foto shutterstock 2390418843 jpg
shutterstock 1859379745 jpg
Top 3 achizitii inteligente pentru noul an universitar jpg
maria mica jpg
shutterstock 2311427679 jpg