Cum să slăbeşti rapid după sărbători

1 72999 original jpg jpeg

Ţi-ai propus să slăbeşti şi nu stii de unde să apuci problema? Ţi se pare complicat şi descurajant? Ai ţinut prea multe diete şi esti sătulă de restricţii?

Dr. Şerban Damian,nutriţionist la Centrul de nutriţie Superfitîţi vine în ajutor cu câteva idei simple,dar eficiente.

d58c0197f6ba310120c67e2fb393e704 jpg jpeg

Stabileşte-ţi obiective realiste

În primul rând trebuie să îţi stabilesti obiectivul şi să te sfătuiesti cu o persoană avizată,de preferat un medic,antrenor sau nutriţionist.

În afară de clasica măsurare a greutăţii pe cântar,este de preferat să îţi măsori procentul de grăsime,pentru că dacă acesta este în limite normale,nu are sens să te supui unui regim drastic de slăbire.

Concentrează-te asupra adoptării unor obiceiuri sănătoase,pe care să le menţii pe termen lung. Curele de slăbire trebuiesc privite doar ca pe nişte perioade delimitate în timp,cu un scop precis,dar care trebuie să facă trecerea către un stil de viaţă sănătos. Este cea mai mare greşeală să termini o cură de slăbire,în care dai jos câteva kilograme şi apoi să reiei stilul de viaţă defectuos pe care îl aveai înainte de această cură.

Ţine un jurnal al meselor

Notează absolut tot ce mănânci în 24 de ore – cantitate,momentul zilei,sentimente asociate (plictiseală,emoţie etc.). Având acest jurnal vei putea să îl arăţi unui specialist care să iti spună unde greşesti şi ce ajustări să faci. Jurnalul te ajută să conştientizezi consumul anumitor alimente pe care altfel nici nu le-ai lua în calcul,dar care atârnă greu în balanţa energetică.

Redu aportul caloric cu maximum 500-800 kcal/zi

Un deficit de 500 kcal pe zi produce un deficit săptămânal de 3500 kcal,adică o scădere în greutate cu 0,5 kg. Nu trebuie să sari peste mese,ci să reduci din valoarea fiecărei mese cu 100-300 kcal – în acest fel vei avea în permanenţă energie pentru activităţile curente şi antrenament.

Fii atent în special la cantitatea de grăsimi şi carbohidraţi din alimentaţie,mai ales dacă mănânci la restaurant. Renunţă la sucurile dulci şi băuturile alcoolice,redu-dar nu complet-cantitatea de pâine şi găteste cu mai puţin ulei.

Mănâncă echilibrat

Chiar dacă esti la cură de slăbire,nu exclude complet nicio grupă de alimente. Regimul trebuie să fie normal,echilibrat,bogat în nutrienţi. Mulţi se întreabă dacă ar putea să înlocuiască alimentele cu suplimente. Într-o anumită limită da,însă e de preferat să îţi alcătuieşti regimul în majoritate din alimente “naturale”. Alegeţi preparate uşor de gătit şi în care ştiţi exact ce nutrienţi se găsesc. În felul acesta vei avea o viziune realistă asupra regimului.

Mănâncă mai frecvent şi nu sări peste mese

Trebuie să mănânci câte o masă la 3 ore. Consumă porţii mai mici,dar mai frecvente. Intervalele mari între două mese induc în organism un răspuns similar înfometării.

Consumă alimente în acele momente ale zilei când ai nevoie de energie

Este important ce şi cât mananci,dar acordă atenţie şi lui “când”. Mulţi oameni sar peste masa de dimineaţă şi de prânz şi mănâncă bine abia spre seară,deşi majoritatea activităţilor fizice (profesie,antrenament) se desfăşoară în prima parte a zilei. Ilogic,nu?

Organismul nostru are nevoie constant de energie,de aceea trebuie să îi oferim nutrienţi pe toată durata zilei. Este de preferat să mânanci la fiecare 3-4 ore,după structura:3 mese principale şi 2 gustări.

Nu elimina complet grăsimile din dietă

Grăsimea pe care o mănânci nu se depune obligatoriu ca strat adipos. Organismul are nevoie şi de grăsime – asigură energie,reduce senzaţia de foame şi dă gust bun mâncării. Ideea este să te concentrezi pe consumul de grăsimi “sănătoase” – nuci,seminţe,ulei de măsline,peşte oceanic – bogate în grăsimi mononesaturate.

Evită grăsimile saturate şi cele parţial hidrogenate (“trans”) – alege lactate dietetice şi carne slabă şi renunţă la alimente prăjite,fast food,margarină,snacks-uri,chipsuri etc.



Recente

Iluzie optica  Ce vezi prima oara  Sursa foto shutterstock 2390418843 jpg
shutterstock 1859379745 jpg
Top 3 achizitii inteligente pentru noul an universitar jpg
maria mica jpg
shutterstock 2311427679 jpg
shutterstock 2440215025 jpg
shutterstock 2258495099 jpg
shutterstock 1282948723 jpg
5 semne ca mananci pe fond emotional  Sursa foto shutterstock 2466825517 jpg
Test gaseste trifoiul cu patru foi  Sursa foto Betway jpg
Cum sa citesti oamenii ca un profesionist  Sursa foto shutterstock 2441351465 jpg
7 motive ciudate pentru care milenialii sunt predispusi la boli mintale  Sursa foto shutterstock 2381348949 jpg
Ce spune forma fruntii despre tine  Sursa foto shutterstock 2369632163 jpg
test de personalitate jpg
lux jpg
anxietate jpg
Cum reactionezi corect când esti jignit  Sursa foto shutterstock 2426984583 jpg
Rugaciuni Sfantul Pantelimon  Sursa foto third 3910986 1280 jpg
medic incepator jpg
bnb@clikpentrufemei ro (1) jpg