„Dacă mănânc mai puţin, mi se micşorează stomacul?“ – Ce spun specialiştii

1 73017 original jpg jpeg

Mulţi cred că dacă reduc aportul de alimente, stomacul li se va micşora, astfel încât se vor mulţumi cu mai puţină mâncare. Specialiştii spun însă că secretul unui plan de slăbit care să nu dăuneze sănătăţii nu stă în micşorarea porţiilor alimentare, ci în adoptarea unui regim alimentar sănătos.

Stomacul este elastic

Se tot vehiculează  despre cum renunţarea la alimentele bogate în calorii determină resetarea apetitului. Şi,cum stomacul este elastic,el se micşorează,pentru că se învaţă cu porţii mici de mâncare. Da,abdomenul se laudă că este elastic,ceea ce îi permite să-şi schimbe dimensiunea,explică gastroenterologul Nitin Kumar. De exemplu,elasticitatea stomacului ne ajută să consumăm cantităţi mari de mâncare,când ne este foarte foame.

Citeşte şi:Gustări bogate în proteine care taie apetitul alimentar

Stomacul mai are un atu:este capabil să revină la dimensiunea normală după un ospăţ. Dar nu se va micşora şi mai mult,chiar dacă începi să mănânci mult,mult mai puţin. Potrivit rezultatelor unei cecetări publicate în revista „Gastroenterologie“,indiferent de cât de mult cântăreşte un om,stomacul are cam aceleaşi dimensiune.

Porţiile mici şi rare nu micşorează stomacul

Dacă eşti în continuare sceptic,ia în considerare următorul lucru:corpul a fost proiectat să-şi ia caloriiledin alimente,chiar şi în perioadele când produsele alimentare sunt rare. De fapt,cei mai mulţi dintre noi tind să se simtă înfometaţi când ni se reduce aportul caloric.

Oamenii de ştiinţă spun că reducerea drastică a porţiilornu numai că nu-ţi vor micşora stomacul,ci,favorizează un efect invers:îngrăşarea.  

Citeşte şi:Dieta fără carbohidraţi:scapă de 13 kilograme în 30 de zile

Nimeni nu spune că slăbitul este imposibil. Dar,pentru ca dieta să funcţioneze şi să nu-ţi facă rău,va trebui să reduci alimentele treptat,astfel încât,corpul tău să nu se sperie brusc. Asta înseamnă că în loc să te înfometezi,să reduce caloriile,mai exact să mănânci cu 100-200 de calorii mai puţin pe zi. Este suficient să pierzi în greutate încet şi durabil,dar nu atât de mult încât corpul tău să creadă în mod greşit că-l înfometezi.