De ce dieta Keto s-ar putea să nu funcţioneze la femei şi ce le-ar ajuta cu adevărat să slăbească?
Popularele diete keto şi de post intermitent au fost analizate de oamenii de ştiinţă americani pentru a afla cum funcţionează la nivel molecular şi dacă sunt benefice ambelor sexe.
Scopul dietei keto este ca nivelurile scăzute de carbohidraţi şi cele foarte ridicate de grăsimi şi proteine să forţeze organismul să folosească grăsimea drept combustibil şi să conducă la pierderea în greutate. Mulţi dintre cei care au ţinut dieta sunt siguri că le este benefică şi nenumărate companii produc alimente concepute pentru ei.
Postul intermitent funcţionează pe un principiu similar, limitând mâncatul la o perioadă scurtă din zi. În orele fără mâncare, se crede că organismul îşi epuizează rezervele de zahăr şi trece la arderea grăsimilor. Grăsimea este transformată în corpi cetonici pe care creierul îi poate folosi drept combustibil. În ciuda popularităţii acestor două tipuri de diete, oamenii de ştiinţă nu au identificat încă proteinele care permit dietelor să funcţioneze, dar şi-au dat seama că este posibil să aibă efecte diferite în funcţie de sex.
O proteină poate fi cheia arderilor de grăsimi pentru a obţine energie
National Institutes of Health va permite profesorului de biologie celulară Frances Sladek să investigheze această trecere de la epuizarea rezervelor de zahăr la arderea grăsimilor. Cheia este probabil o proteină numită HNF4 găsită la niveluri ridicate în ficat. Este un factor care transformă ADN-ul în ARN, care este apoi transformat în proteine noi şi vine în două forme, P1 sau P2.
Echipa de specialişti a investigat iniţial P2 ca o proteină care favortizează apariţia cancerului. Nu s-a găsit o legătură cu cancerul, dar s-a observat că acei cobai care aveau niveluri ridicate de P2 în ficat foloseau gene diferite pentru realizarea metabolismului şi arderilor de grăsimi. S-a aflat, de asemenea, că P2 apare în cantitate mai mare mai târziu în cursul zilei, ceea ce ar putea explica de ce cobaii nu s-au îngrăşat la fel de mult dacă timpul în care mănâncă a fost limitat, chiar dacă au mâncat prea mult.
Cercetătorii bănuiesc că o enzimă care detectează energia ar putea provoca schimbarea între P1 şi P2, care ar putea apoi să permită procesul de ardere a grăsimilor pentru a obţine energie.
Metabolizăm grăsimea în mod diferit în funcţie de sex
O atenţie specială este acordată în acest studiu modului în care cobaii masculi şi femele răspund la dietele keto şi de post intermitent. Unele cercetări sugerează că există diferenţe. „Keto nu pare să funcţioneze la fel de bine pentru femei, deoarece metabolizăm grăsimea în mod diferit şi avem gene diferite activate şi dezactivate ca răspuns la post. Chiar nu ştim de ce se întâmplă asta şi nici cum se întâmplă. Asta sperăm să aflăm‟, a spus profesorul Sladek.
„Contează cantitatea de hrană pe care o mănânci, ceea ce mănânci şi ora din zi în care mănânci‟
Indiferent dacă dieta este eficientă pentru ambele sexe, cercetătorii avertizează împotriva ducerii la extrem a oricărei diete. Nu este clar dacă toată grăsimea este metabolizată într-o dietă keto sau de post ori dacă o mare parte din ea se acumulează în organism. Dietele japoneze presupun un aport de 20% grăsimi, dietele americane de 35%, iar dietele keto ajung până la 70-80%, ceea ce este probabil o cantitate mult prea mare. „Dacă mănânci multă grăsime, în cele din urmă te va îngrăşa. Dacă mănânci prea mult din orice, te va îngraşa, inclusiv morcovi. Contează cantitatea de hrană pe care o mănânci, ceea ce mănânci şi ora din zi în care mănânci‟, a subliniat profesorul Sladek.