De ce ne place pâinea albă şi de ce ar fi mai bine să o scoatem de tot din meniu

1 shutterstock 1760694536 ok jpg jpeg

Tot mai mulţi oameni reduc cantitatea de pâine consumată. Unii o scot complet din alimentaţie şi încearcă să urmeze cure de slăbire bazate pe un consum mai mic de carbohidraţi rafinaţi. Dezvăluirile făcute în spaţiul virtual de către cei care au renunţat la pâine au scos la iveală reacţii adverse ale pâinii asupra organismului greu de trecut cu vederea.

Ce se schimbă în corp dacă scoţi din meniu pâinea şi alte produse pe bază de făină albă? Concluziile adunate în lista de mai jos te vor pune pe gânduri. Printre cele mai frecvente schimbări care se produc, se numără cele care au legătură cu aspectul pielii, cu sistemul digestiv şi cu îmbătrânirea. Analizează rândurile ce urmează şi trage concluziile.

Pâine albă vs. Pâine neagră

Pâinea din grâu integral şi pâinea din secară sau cea făcută cu făină de grâu integral sunt sănătoase, mai ales dacă sunt consumate cu moderaţie. Când vine vorba despre pâine albă, lucrurile se schimbă. Începând cu secolul al XX-lea, făina şi drojdia au suferit modificări şi au fost combinate cu aditivi şi amelioratori, care să îi prelungească perioada de valabilitate şi timpul de dospire al aluatului. Acesta este principalul motiv pentru care ar trebui să eviţi pâinea albă, chiar dacă pe etichetă scrie „pâine albă de calitate superioară‟.

Motivul 1: Este un produs inutil

Când încep să se coacă, boabele de grâu sunt bogate în vitamine, dar aceste substanţele utile dispar pur şi simplu atunci când boabele sunt procesate. Făina albă de calitate superioară reţine doar aproximativ 30% din totalul substanţelor benefice iniţiale. Mai mult, acestea devin inactive după două săptămâni, chiar dacă durata de valabilitatea a pâinii ajunge şi la câteva luni.

Motivul 2: Nu are gust

Dacă ar fi să spunem lucrurilor pe nume, ar trebui să recunoaştem cu toţii că pâinea albă nu are gust. Culmea, acesta este motivul pentru care mulţi oameni o adoră. Mai exact, pâinea albă nu te împiedică să te bucuri de gustul cărnii, al supei sau al brânzei pe care o savurezi.

Motivul 3: E toxică

Lumea modernă manifestă o cerere mai mare de produse făinoase. Pentru a cultiva o cantitate mai mare de grâu în perioade mai scurte de timp, agricultorii îl stropesc cu pesticide. Şi pentru a-l proteja de rozătoare şi ciuperci, îl tratează cu diferite substanţe chimice. În plus, pentru a face făina albă, producătorii o decolorează folosind aceleaşi substanţe pe care le folosim pentru spălare: peroxid de benzoil, persulfat şi dioxid de clor. Înainte de a cumpăra pâine, asigură-te că este făcută din făină organică, nu făină rafinată. Făina rafinată este supusă procedurilor descrise mai sus.

Motivul 4: Afectează aspectul pielii

Suntem ceea ce mâncăm, se spune. Dacă o persoană mănâncă des produse făinoase, trebuie să ştie că se poate confrunta cu probleme ale pielii. Acneea este cauzată, de obicei, de glutenul din pâine. Corpul nu poate elimina tot glutenul, iar acest fapt poate duce la probleme la nivel intestinal. Înainte să apelezi la un dermatolog sau la un cosmetolog, analizează-ţi dieta zilnică.

Motivul 5: Îmbătrânire prematură

Pâinea albă este un produs care nu mai conţine substanţe benefice, fiind supusă procesului de rafinare. Prin urmare, consumul de alimente care nu conţin vitamine şi minerale face imposibil pentru corpul uman să se menţină sănătos şi tânăr. Aşadar, cei care iubesc produsele rafinate din făină tind să arate mai în vârstă decât sunt de fapt.

@shutterstock