Dieta cu serotonină: sfaturi de alimentaţie pentru o stare de bine
,,Cel mai simplu mod de a pierde în greutate este să vă satisfaceţi creierul”, spune Judith Wurthman, doctorandă în biologie celulară şi director al Programului pentru sănătatea femeilor la Institutul de Cercetări Clinice din Massachusetts Institute of Technology, unul dintre cele mai mari laboratoare ştiinţifice din lume.
Judith Wurthman este preocupată de sănătatea femeilor şi de modul în care dietele le afectează viaţa. Împreună cu colega ei, a scris o carte numită Puterea dietei cu serotonină (,,The serotonin power diet”), un manifest pentru un stil de viaţă sănătos.
Ideea vehiculată de cercetătoare este că, pentru a pierde în greutate, trebuie să ai multă energie şi să te bucuri de viaţă, iar pentru asta este bine să te împrieteneşti cu propriile pofte. Apetitul va scădea dacă vei şti să-ţi echilibrezi nivelul de serotonină.
Acest element chimic este unul dintre neurotransmiţătorii creierului responsabili pentru unele dintre cele mai importante procese din corpul nostru. În primul rând, pentru apetit, pentru buna-dispoziţie şi libidou. Când nivelul de serotonină scade, simţim că ne este foarte foame. Mai mult, ne dorim ceva cu adevărat ,,gustos”, riscând chiar să mâncăm ceva nesănătos ( fast-food, sucuri acidulate, prăjeli). Serotonina joaca un rol important şi în stimularea memoriei şi a funcţiilor cognitive, contribuie la reducerea anxietăţii şi ne ajută să avem un somn odihnitor.
Unii medici asociază obezitatea cu insuficienţa de serotonină. Şi anume la persoanele unde grăsimea se depune pe abdomen şi talie.
Serotonina în organism este sintetizată din triptofan, un aminoacid care se găseşte în alimentele bogate în fibre, proteine şi carbohidraţi complecşi (numiţi şi „buni” - sunt digeraţi mai mult timp şi nu provoacă o creştere accentuată a nivelului de glucoză). La polul opus se află carbohidraţii uşor digerabili, dietele stricte cu proteine, cafeaua, alcoolul care reduc nivelul de serotonină.
În practică, asta înseamnă că o alimentaţie sănătoasă, care să ne crească nivelul de serotonină trebuie să includă: cereale integrale din ovăz, orez brun, leguminoase, carne de curcan, fructe de mare (conţin o mulţime de acizi graşi polinesaturaţi Omega-3 şi Omega-6), banane, curmale, smochine, caise uscate, susan, cartofi dulci, creveţi (bogaţi în magneziu, care, de asemenea, indirect creşte nivelul de serotonină), ţelină, conopidă, broccoli, roşii, ciocolată neagră.
Din băuturile cu alcool, doar vinul roşu sec este bun pentru serotonină. Este o dietă plăcută, care nu are multe restricţii. Poţi mânca pâine, paste din grâu dur şi alte produse de panificaţie, însă trebuie să ţii cont de ,,cât mănânci” şi ,,când mănânci”.
Mai citeşte şi: De ce vitamine avem nevoie pentru a fi sănătoşi
Recomandările doctorului Judith Wurthman
- Dacă vrei să-ţi potoleşti foamea, alege carbohidraţi complecşi. Este recomandat să nu-i amesteci cu proteinele - trebuie să aşteptaţi cel puţin trei ore înainte şi după consumul de carbohidraţi.
- Consumă carbohidraţii la începutul mesei. Dacă la restaurant ţi-au adus mai întâi pâinea (de preferat din făină integrală de grâu), îţi poţi permite să mănânci o felie.
- Proteinele sunt pentru micul dejun şi prânz, după-amiază este mai bine să consumi carbohidraţi (banane, fructe uscate, o bucată de ciocolată). Pentru cină, carbohidraţi şi foarte puţine proteine (de exemplu, paste cu sparanghel şi creveţi).
- Stresul, mai ales dacă faci mai multe lucruri simultan, provoacă o foame de serotonină. O poţi recupera prin mişcare în aer liber, într-o zi cu soare, pentru că soarele este un prieten al stării de bine. În anotimpul rece, suplimentează-ţi dieta cu vitamine şi minerale care au un efect benefic asupra sistemului nervos: B6, B12, B5 şi B8, E, magneziu, crom, zinc, seleniu, acid L-lipoic şi biotină.
Mai citeşte şi: Reţete de slăbit cu ghimbir şi lămâie. 3 recomandări pentru dietă
Sursa foto: pixabay.com