Dieta Paleo – meniu pe zile: ce să mănânci ca să creşti viteza cu care slăbeşti
Cu siguranţă ai auzit despre această cură de slăbire. Dacă vrei să ştii mai multe despre dieta Paleo, să ştii, încă de la început, că această cură este mai mult decât un program de slăbit.
Este vorba despre un stil de viaţă care te va ajuta să fii în formă, datorită conexiunii cu natura. Mai precis, dieta Paleo se bazează pe consumul alimentelor pe care le aveau la dispoziţie oamenii în Paleolitic.
Dacă vrei să ţii această cură, să ştii că va trebui să consumi alimente diverse, precum peşte şi fructe de mare, ouă, legume, fructe, nuci, seminţe, grăsimi de calitate (le găseşti în măsline, nuci de cocos, avocado) şi ierburi.
Ţinând cont de condiţiile avute de om în acea perioadă, va trebui să uiţi, pe timpul dietei, de cereale, leguminoase, cartofi, sare, dulciuri, uleiuri şi alte produse procesate.
Iată care sunt principiile acestei diete care se vrea a fi mai mult un program alimentar pentru sănătate. Dacă te hotărăşti să o urmezi, vei constata nu doar o îmbunătăţire a tonusului general, ci şi o scădere în greutate importantă.
Mizează pe aport de vitamine
Dieta Paleo se bazează pe alimente proaspete. Umple frigiderul şi cămara cu legume de sezon, luate din piaţă, din surse pe cât posibil ştiute, şi mănâncă fructe de sezon. De asemenea, fructele de pădure aduc multă vitamina C corpului şi îl fortifică, datorită conţinutului mare de antioxidanţi. Prepară-ţi supe cu multe legume şi, la desert, savurează salate de fructe.
Renunţă la alimente procesate
Scoate din alimentaţie, treptat, dacă nu poţi dintr-o dată, alimentele cumpărate din magazine, în special pe cele procesate. Acest lucru este valabil şi pentru uleiuri, cum sunt uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia, uleiul de răpită. Le poţi înlocui cu grăsimi sănătoase, cum sunt uleiul de măsline extravirgin, uleiul de cocos, fructul de avocado, nucile, seminţele, somonul.
Consumă carne din surse sigure
Conform principiilor dietei Paleo, carnea trebuie să fie aliment de bază, cu condiţia ca aceasta să provină de la animalele care se hrănesc cu iarbă, nu cu cereale. Asta înseamnă să consumi, preponderent, carne slabă de vită. Bineînţeles, şi carnea de pasăre este permisă, mai ales cea de curcan. Ar fi excelent dacă ai ştii că provine din ferme sau gospodării unde nu s-au utilizat antibiotice şi hormoni de creştere.
Evită carbohidraţii
Dacă vrei să slăbeşti mai multe kilograme, atunci scoate de tot din alimentaţie carbohidraţii. Înlocuieşte-i cu fructe, lactate şi nuci, dar indicat este să mănânci când îţi este foame, nu-ţi impune un program alimentar, care te obligă, într-un fel, să te alimentezi.
Nutriţioniştii nu recomandă urmarea acestei diete pentru mai mult de două săptămâni. Dacă mai ai de slăbit, încearc-o din nou după o pauză de alte două săptămâni.
Dieta Paleo – ce mănânci toată săptămâna
Acesta este doar un exemplu de meniu, furnizat de healthline.com. Îţi poţi personaliza mesele, în funcţie de alimentele preferate şi de regulile dietei.
Luni
micul dejun: două ouă şi legume trase la tigaie în puţin ulei de nucă de cocos. Un fruct mic.
prânz: salată verde cu pui, o linguriţă de ulei de măsline şi o ceaşcă pe jumătate cu miez de nucă.
cină: carne la grătar cu legume.
Marţi
micul dejun: două ouă fierte. Un fruct mic.
prânz: carne la grătar şi salată.
cină: somon tras la tigaie în puţin unt şi legume.
Miercuri
micul dejun: carne slabă cu legume la alegere.
prânz: salată mare din salată verde, carne de pui şi legume proaspete.
cină: carne de vită cu legume. O ceaşcă de fructe de pădure.
Joi
micul dejun: două ouă fierte şi un fruct.
prânz: grătar de vită şi o mână de miez de nucă.
cină: carne gătită dietetic cu legume la alegere.
Vineri
micul dejun: un ou cu legume trase la tigaie în puţin ulei de cocos.
prânz: salată de pui cu ulei de măsline. O ceşcuţă cu seminţe.
cină: o porţie mică de friptură cu legume şi cartofi dulci.
Sâmbătă
mic dejun: fructe uscate şi un ou.
prânz: friptură cu legume, meniu similar cu cel de la cina precedentă.
cină: somon fript cu legume şi avocado.
Duminică
mic dejun: grătar cu legume.
prânz: salată mare din salată verde, carne de pui şi legume proaspete.
cină: aripioare de pui la grătar cu legume.
@shutterstock