Hormonul care-ţi sabotează dieta
Ai ţinut vreme îndelungată cură şi ai reuşit să scapi de kilogramele nesuferite, dar ai văzut că ai început să te îngraşi din nou? Oamenii de ştiinţă spun că asta se întâmplă din cauza unui hormon al apetitului, şi anume leptina.
Ce este leptina
Leptina este un hormon care reglează metabolismul şi este secretată de ţesuturile adipoase. Aceasta joacă un rol vital în menţinerea greutăţii. Leptina vizează hipotalamusul din creier,şi ne ajută să ne spună dacă suntem sătuli sau nu. Uneori,semnalul trimis către creier nu este cel corect,şi,prin urmare,mâncatul în exces se produce atunci când nu ar trebui. După ce mănânci,creierul ar trebui să-i spun corpulului că este sătul. Dar,atunci când leptina nu creşte în mod corespunzător,senzaţia de foame persistă,ceea ce duce la aport caloricfoarte mare şi obezitate.
Leptina şi pierderea în greutate
Atunci cand nivelul de leptină este scăzut,organismul nu recunoaşte că nu are nevoie de hrană,şi apare senzaţia de foame,ceea ce face dificilă pierderea în greutate. Mulţi oameni nu ştiu multe despre acest hormon şi nu înţeleg de ce nu reuşeşsc să slăbească. Pentru a afla dacă suferi de un dezechilibru de leptină,răspunde la câteva întrebări. Te îngraşi chiar dacă faci mişcare şi mănânci sănătos? Simţi nevoia să mai mănânci,după ce ai consumat o porţie consistentă? Dacă ai răspuns afirmativ,este posibil să suferi de un dezechilibru de leptină. În urma unor analize de sânge poţi afla asta (nivelulul de leptină ar trebui să fie mai mic de 12).
Ce poţi să faci
În primul rând,continuă să faci mişcare regulat. În al doilea rând,stai departe de alimentele prelucrate excesiv. Acestea provoacă inflamaţii în interiorul corpului şi pot afecta buna funcţionare a tiroidei,elementul-cheie în pierderea în greutate. Totodată,asigură-te că dormi cel puţin 8 ore pe noapte. Cei care au probleme cu somnul au adesea niveluri extrem de scăzute de leptină în corpul lor. Redu aportul de fructoză şi de zahăr,chiar şi de zaharuri din fructe.