În ce domeniu te poţi angaja cel mai uşor (P)

1 72565 original jpg jpeg

Cât de dificil este pentru o femeie să obţină jobul la care visează?

Destul de simplu-ţi-ar răspunde specialiştii din domeniul recrutării-atâta timp cât îndeplineşte minim 3 condiţii:

-îşi defineşte corect disponibilitatea de timp şi gradul de flexibilitate din pespectiva relocării şi/sau deplasărilor;

-are inventariate într-un mod cât mai realist toate abilităţile şi competenţele profesionale;

-ia în calcul posibilitatea unei reconversii profesionale şi este dispusă în a face investiţii în acest sens (financiare şi de timp).

Pe piaţa forţei de muncă din România graniţa dintre joburile pentru femei şi cele pentru bărbaţi devine de la an la an mai greu de sesizat. Management,consultanţă,IT,inginerie,finanţe-numărul posturilor ocupate de femei din aceste domenii este,astfel,din ce în ce mai mare.

La o scurtă radiografiere a locurilor de muncă ofertate la ora actuală de angajatori (bazându-ne pe studiul realizat de Hipo.ro) cel mai generos număr de joburi vine din domeniul IT (Software &Hardware)-aproximativ 19% din numărul total de locuri de muncă disponibile.

Tot din acest domeniu vin şi cele mai atrăgătoare oferte salariale,cunoştinţele de programare putând să îţi aducă venituri medii de 2000 de euro,în timp ce acumularea unei experienţe relevante şi realizarea unui portofoliu solid în zona de web-design / web-development îţi poate aduce un salariu lunar de 4000 de euro.

Reconversia profesională spre un domeniu atât de bine plătit presupune însă şi eforturi pe măsură,necesitatea unor cursuri de specializare fiind evidentă.

Evoluţia rapidă a comunicării digitale şi dezvoltarea business-urilor online şi-au lăsat amprenta asupra pieţei forţei de muncă,existând astfel o cerere semnificativă de specialişti pentru departamentele de Marketing &PR,Customer-support/ Client-service şi Vânzări.

Alte poziţii pentru care există cerere mare de oameni specializaţi sau care doresc să se specializeze sunt pentru inginerie,design,administraţie şi resurse umane.

Poate fi reconversia profesională o soluţie? Cifrele statistice ale studiului ne răspund categoric pozitiv la această întrebare. Peste 48% dintre posturile ofertate de angajatori au fost pentru poziţii de entry-level,în timp ce pentru middle-level 29% şi pentru senior 16%.

Din perspectiva aşteptărilor pe care angajatorii le au faţă de angajaţi,este important să ştii că acestea se referă în special la:

●          atitudinea profesionistă;

●          alegerea clară a unei direcţii de carieră;

●          informare completă despre companie şi cerinţele poziţiei la care aplici; 

●          dezvoltare profesională continuă;

●          autoevaluare corectă,atât din perspectiva nivelului de experienţă cât şi din perspectiva competenţelor şi abilităţilor pe care le deţii;

●          setarea realistă a aşteptărilor financiare.

Odată ce ai reuşit să îţi răspunzi în ce măsură te vei putea perfecţiona şi forma în direcţia dorită,asupra unui singur lucrur este necesar să te clarifici:vei găsi jobul dorit în oraşul în care locuieşti?

Raportându-ne la anul 2016,aşa cum probabil te aşteptai deja,sunt câteva centre din ţară unde a fost concentrată cea mai mare parte din oferta de joburi:Bucureşti (21,4%),Cluj(5,4%),Timişoara(17,3),Iaşi(3,7%),Braşov (5,1%),Sibiu (4,5%).

Totuşi,spre deosebire de anii precedenţi,şi în oraşele mici de provincie se remarcă o îmbunătăţire din punctul de vedere al ofertelor de joburi. Astfel,chiar dacă nu putem vorbi de o ofertă comparabilă cu cea de joburi din Bucureşti sau joburi din Timişoara,în Arad,Alexandria,Botoşani,Deva sau Bistriţa în 2016 a existat o cerere mult mai mare de specialişti din diferite domenii (cu precădere pentru industriile dominante din fiecare zonă geografică).