La ce te supui când ţii o dietă-fulger. Pe lista scurtă, căderea părului, carenţe şi risc crescut de infecţii

1 belly 2473 1280 jpg jpeg

Este normal să vrei să slăbeşti cât mai repede posibil, dar este mai bine să atingi acest scop într-un ritm lent şi constant. Persoanele care slăbesc treptat au şanse mai mari să se menţină pe termen lung şi riscuri mai mici ca sănătatea să le fie pusă în pericol.

Atunci când îţi doreşti să slăbeşti, eşti foarte nerăbdător şi ţi-ai dori ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid, peste noapte chiar, dacă s-ar putea. Astfel că apelezi adesea la diete rapide, extrem de restrictive, pe care le ţii după ureche. Din păcate însă, acestea te pot afecta în mod negativ pe termen lung atât din punctul de vedere al sănătăţii, cât şi al siluetei.

Efectul Yo-Yo te face ca, după o dietă ţinută fără îndrumare de specialitate, să te îngrăşi mai mult decât slăbeşti. Nutriţionistul Gianluca Mech îţi explică ce se poate întâmpla dacă ţii diete rapide şi restrictive pe cont propriu şi de ce e important să ai alături un nutriţionist în procesul de slăbire.

Nu pierzi doar grăsimea corporală, ci şi masă musculară

„Atunci când slăbeşti, îţi doreşti, cu siguranţă, să scapi odată pentru totdeauna de grăsime, nicidecum de masa musculară. Dietele drastice cu un aport redus de calorii ar putea avea un efect nedorit, mai exact, să determine corpul să transforme masa musculară în energie pentru a putea funcţiona. Muşchii sunt mult mai activi din punct de vedere metabolic decât grăsimea. Asta înseamnă că un kilogram de muşchi arde mai multe calorii decât un kilogram de grăsime. În consecinţă, dacă masa musculară scade, vom arde mai puţine calorii zilnic‟, dezvăluie nutriţionistul Gianluca Mech.

Te deshidratezi rapid

„Atunci când începi o dietă rapidă, în special una fără carbohidraţi sau cu conţinut scăzut de carbohidraţi, slăbeşti destul de mult în primele zile, deoarece elimini apa din organism. Eliminarea rapidă a apei din organism poate avea ca efect neplăcut deshidratarea. Odată cu ea, apar şi alte probleme precum constipaţia, durerile de cap, crampele musculare, nivelul scăzut de energie‟, mai spune nutriţionistul Gianluca Mech.

Citeşte despre diete de slăbit periculoase care fac furori pe internet!

Îţi va creşte pofta de mâncare

„În cazul dietelor rapide, ţinute după urcehe, nivelul de leptină din corp scade. Leptina este acel hormon care controlează senzaţia de foame şi cea de saţietate. Când nivelul leptinei este optim, îi transmite creierului atunci când ai mâncat destul. Dacă nivelul ei este, însă, scăzut, informaţia nu mai ajunge la creier. În consecinţă, te vei gândi mai des la mâncare şi îţi va fi foame tot timpul‟, spune nutriţionistul Gianluca Mech.

Pierzi din elementele nutritive necesare

„Majoritatea dietelor rapide presupun renunţarea la grupe alimentare întregi. Asta înseamnă că vei avea o alimentaţie fără vitaminele, nutrienţii şi mineralele de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos. Spre exemplu, o dietă în care nu ai voie să consumi lactate are urmări precum carenţa de calciu. O dietă în care carbohidraţii lipsesc cu desăvârşire limitează aportul de fibre.

Chiar şi atunci când ţii dietă, trebuie să-i asiguri corpului necesarul de calciu, vitamina D, complexul de vitamine B, fier, folat şi alţi nutrienţi. Altfel, pot apărea o serie de probleme. Spre exemplu, te vei simţi mereu obosit, părul şi unghiile tale îşi vor pierde din vitalitate şi se vor rupe cu uşurinţă. Te poţi confrunta chiar cu căderea excesivă a părului. În plus, sistemul imunitar are de suferit şi devii mult mai predispus la infecţii‟, explică nutirţionistul Gianluca Mech.

Îţi încetineşti metabolismul

„Slăbitul într-un timp foarte scurt este în general rezultatul unei diete drastice. Spre exemplu, de la 3.000 de calorii pe zi, ajungi să consumi doar 1.200. Organismul recunoaşte acest lucru ca pe o perioadă în care are acces redus la mâncare. În consecinţă, intră în modul de înfometare. Asta înseamnă că metabolismul încetineşte pentru a ajuta organismul să conserve energie. Aşadar, vei asimila mult mai uşor caloriile‟, adaugă nutriţionistul Gianluca Mech.

De ce este bine să contactezi un nutriţionist?

„Nutriţionistul nu îţi va recomanda niciodată diete care nu ţi se potrivesc. Îţi va face recomandări personalizate în funcţie de nevoile corpului tău, stilul tău de viaţă, preferinţele tale alimentare, ţelul pe care îl ai în ceea ce priveşte slăbitul, pe baza analizelor realizate. Astfel că organismul tău va experimenta doar beneficiile unei diete, nicidecum posibile efecte adverse nedorite. În plus, nutriţionistul îţi poate organiza planul alimentar astfel încât dieta să nu fie o corvoadă şi să nu se simtă ca un chin. Ţinând cont de preferinţele tale, va combina alimentele pe care tu le preferi ca ele să te ajute să slăbeşti într-un mod echilibrat, dar să şi mănânci cu plăcere‟, încheie nutriţionistul Gianluca Mech.

2 gianluca mech nutritionist jpg jpeg

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciaţi nutriţionişti. La nivel internaţional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezităţii, campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte înmulţirea cazurilor în rândul copiilor şi al adolescenţilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.



Recente

Regula 3 30 300 pentru a fi fericit  Sursa foto shutterstock 2228784763 jpg
Tendinta pe retelele sociale de combatere a strestului  Tapping EFT  Sursa foto shutterstock 2141108933 jpg
amintiri jpg
empatie jpg
Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg