Mituri alimentare, spulberate de nutriţionişti: "Mâncarea sănătoasă e aia bogată în grăsime"

1 84761 original jpg jpeg

Am renunţat la grăsimi, la pâine şi încercăm să consumăm alimente "light" şi "bio". Însă duc acestea la o alimentaţie corectă şi la o viaţă sănătoasă? Nu neapărat. De fapt, grăsimile sunt sănătoase, pâinea congelată este la fel ca cea proaspătă şi nici nu există diferenţe între miere sau zahăr. Acestea sunt doar câteva dintre miturile spulberate de mai mulţi nutriţionişti.

Specialiştii susţin că nu există mâncare sănătoasă sau nesănătoasă, ci problema poate fi cantitatea. 

"Nouă ca români ne lipseşte educaţia care ne defineşte clar categoriile de alimente, adică: există alimente de bază, pe care le mănânci în fiecare zi şi chiar la fiecare masă - pâine, paste, orez, cartofi, carne, alimente - şi există apoi elemente facultative, care sunt alimentele procesate, industralizate, care conţin multă grăsime, mult zahăr şi care trebuie mâncate din când în când, pentru plăcerea gustului, în cantităţi mici", susţine medicul primar nutriţionist Mihaela Bilic. 

Untura, mai sănătoasă decât uleiul

Deşi au fost blamate o lungă perioadă de timp, grăsimile animale sunt sănătoase.

"Întâmplător, după toate studiile de la ora actuală, untura este mai sănătoasă decât uleiul. Grăsimile animale sunt foarte sănătoase. Bunicii noştri nu foloseau ulei trans sau ulei netrans, foloseau untură de porc", susţine Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, în cadrul emisiunii „Imparţial”, de la Digi24. 

Citeşte şi: Mihaela Bilic: "Ciocolată şi banana sunt de ajutor în cura de slăbire"

Pâine congelată vs. pâine proaspătă

Nutriţioniştii au mai spulberat un mit: pâinea congelată nu este periculosă. La acest capitol, nutriţioniştii au ajuns la o singură concluzie: nu există nicio diferenţă între pâinea proaspătă şi cea congelată, coaptă în supermarket. 

"Nu e nicio diferenţă între pâinea obţinută din aluat congelat şi cea proaspătă. Absolut nimic!", a declarat Dorin Minea. 

"Nu dă balonare, pentru că drojdia aia nu mai fermentează încă 24 de ore şi să te umfle. Deci este absolut perfectă! Eu prefer să iau o bucată de brânză ambalată din magazin decât să iau una din piaţă", a precizat şi medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

image

La fel se întâmplă şi cu mierea şi zahărul. Ambele sunt la fel de periculoase dacă sunt consumate în cantităţi mari. 

Citeşte şi:

Mâncarea grasă este sănătoasă

"Din grăsimi creştem, deci grăsimea e sănătoasă. În anii 70, când a apărut isteria, apropo de cardiologi, haideţi să diminuăm consumul de grăsimi că ele fac boli cardiovasculare, ne-au trebuit 50 de ani să ajungem în penibilul punct, noi, ca medici, să spunem: băi, am greşit, nu grăsimea face rău. Şi acum ce facem, ne mai trebuie 50 de ani ca oamenii să se întoarcă la slănină? Am falsificat într-un fel, pentru că percepţia consumatorului este că dietetic este sănătos şi e greşit! Mâncarea sănătoasă e aia bogată în grăsime", a precizat Mihaela Bilic.

Ce înseamnă o viaţă sănătoasă? Să avem o greutate normală şi să nu neglijăm activităţile fizice, dar şi să eliminăm băuturile alcoolice, zahărul, tutunul şi stresul.

"Cuvântul-cheie este moderaţie şi rudimentar, să ne întoarcem şi să facem lucrurile un pic mai simplu: să ne bucurăm de produsele alea aşa cum le face natura şi să punem în farfurie cât mai puţin procesate", a adăugat ea.

Citiţi mai mult pe digi24.ro